A nyírfa allergia ellen lehet védekezni

nyírfa allergia

Sajnos a számok sohasem hazudnak. Idehaza is egyre többen szenvednek a nyírfa allergia kínzó tüneteitől. Míg sokan kizárólag a nyírfából készített produktumok jótékony hatásait ismerik, fontos tudni, hogy a szóban forgó fa pollenje komoly reakciókat is kiválthat az arra érzékenyeknél. Sőt, a témában végzett kutatások beigazolták, Magyarországon a parlagfű allergia után, a nyírfa pollenallergia a második legjobban elterjedt az ilyen jellegű megbetegedések táborában.

Néhány szóban a nyírfáról

A nyírfa a nyírfafélék családjába tartozik, egylaki és gyorsan növő, fehér kérgű, puha anyagú és szinte egész Európában megtalálható fajta. Hazánkban különösen a mocsarasabb területeken, illetve lombos erdőkben képviselteti magát.

Nyírfa allergia a pollenszezonban

Felhasználása igen változatos, de a leginkább ismert, hogy a szaunák fűtéséhez alkalmazzák. Gyógyhatással is rendelkezik, ugyanis flavonoidokat, illóolajt, káliumsókat és aszkorbinsavat tartalmaz, a leveléből készült tea pedig bevethető vizelethajtóként, vértisztítóként, gyulladáscsökkentőként. A vesekő és vesehomok, vagy éppen a reuma megelőzésére is kiváló.

Lehet-e egyáltalán veszélyes?

 

Sajnos nemcsak gyógyhatása van, hanem allergiát okozó is. A nyírfa allergia magas pollenkoncentrációja a levegőben igen kellemetlen tüneteket produkálhat, mint a könnyező szem vagy a kaparó torok. Annyira apró a pollen, hogy kifejezetten ajánlják a szakemberek a szemüveg viselését, amikor a szezonja van és a nyálkahártya nedvesen tartása is kapjon fokozott figyelmet.

A nyírfa allergia tünetei – mire kell számítanunk?

A bőrön is jelentkeznek a nyírfa allergia tünetei, az okozott bőrpírt, kiütéseket pedig antihisztaminnal kell kezelni. Úgy tartják, hogy a legjobb gyógyszer a megelőzés, de ezt nem lehet mindig kivitelezni és olykor kénytelen szembesülni az érzékeny szervezet a nyírfa allergia tüneteivel.

Nyírfa allergia ellen: dióhéjban a kezelésről

Mivel antihisztamin által történik a kezelés, természetesen ezt sem szabad a saját fejünk után megvenni és alkalmazni, hanem fel kell keresni egy szakorvost és az ajánlásával kell beszerezni a megfelelő készítményt, majd az utasításai alapján alkalmazni.

nyírfa allergia ellen

Házi praktikákkal a nyírfa allergia ellen

Tanácsos elkerülni a virágos réteket, főleg szeles időben, de más praktika is adott, hogy a nyírfa allergia kevesebb bosszúságot okozzon. Például felhúzott ablakkal közlekedni az autóval. Gyakrabban érdemes hajat mosni és porszívózni. A pollenszezonban nem tanácsos a szabadban szellőztetni az ágyneműt.

Mikor kell a leginkább résen lennünk?

A nyírfa allergia áprilisban és májusban keseríti meg az erre érzékeny emberek életét. A nyírfapollen képes kiváltani keresztallergiát is. Néha nagyon nehéz elkerülni, de törekedni kell arra, hogy a nyírfa allergia ne legyen mindennapos vendég. Az orvos utasításait és tanácsait pedig mindenképpen be kell tartani, hogy a pollenszezon ne egy rémálom legyen!

Nyírfa allergia ellen már decemberben?

Talán különösnek tűnhet a tanács, miszerint azoknak, akik tudják magukról, hogy allergiás tüneteket produkálnak a nyírfapollenre, már a téli hónapok során érdemes komoly figyelmet szentelni a megelőzésre. De hiszen a nyírfa allergia „csak” tavasszal okoz gondot! – kiálthatnak fel többen e sorok olvasása közben. Nos, az igazán eredményes védekezés, illetve megelőzés jegyében már decemberben ajánlatos górcső alá venni a kezelés lehetőségét.

nyírfa allergia tünetei

Tüneti kezelés és a probléma gyökerének kiiktatása – tegyünk különbséget e kettő között!

Az allergia tüneti kezelése gyógyászati termékekkel történik, ám ezek önmagukban még nem oldják meg a szezonálisan jelentkező problémánkat. A tudomány jelenlegi állása a témában az, hogy a nyírfa allergia egyedüli gyógymódja az immunterápia lehet. Az immunterápia célja alapvetően a kiváltó ok kiiktatása, tehát a probléma gyökerének megszüntetése. Az immunterápia átlagosan 3 évig tart, a kezeléseket az adott pollen megjelenése előtt hónapokkal korábban el kell kezdeni. Az eredmények bizakodásra adnak okot: sok páciens már az első év után megdöbbentő javulást tapasztalt.