Nehéz felismerni a hisztamin allergiát

hisztamin allergia

A hisztamin allergia igen alattomos egészségügyi probléma, a jelenlétére ugyanis a kezdeti időszakban nem derül fény. Fontos, hogy egyrészt tudjunk a betegség létezéséről, másrészt pedig tisztában legyünk a tüneteivel és a kezelési lehetőségeivel.

Amit a hisztaminról tudni kell

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi az a hisztamin? A hisztamin egy biológiai anyag, ami az aminosavak lebomlása során keletkezik. A szervezetünkben is megtalálható, a szerepe pedig kiemelt jelentőségű. Feladata, hogy közbelépjen, amikor a kórokozók támadnak. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy amikor olyan anyagot észlel, amit veszélyesnek minősít, akkor felszabadul és allergiás reakciót vált ki, ezzel jelezve a problémát.

Évekkel ezelőtt a szakemberek úgy hitték, hogy csak az allergiás reakciók kiváltásában van szerepe, de azóta már kiderült, hogy ezen kívül más feladata is van. A hisztamin jelenléte által tudnak “kommunikálni” egymással az idegsejtek. Ebből kifolyólag, a megfelelő mennyiségű hisztamin jelenléte az idegrendszeri jelátvitel miatt is nagyon fontos.

Mi az a hisztamin allergia?

Ami a hisztamin életidejét jelenti, nagyon rövid ideig van jelen a szervezetünkben. Ez mindössze 10-60 perc. Ezt követően lebomlik és távozik a testünkből. Viszont, ha a lebomlási folyamat valamilyen oknál fogva sérül, akkor a hisztamin túlzott mértékben lesz jelen a szervezetünkben.

Jellemzően ilyenkor alakulhat ki hisztamin érzékenység, más néven hisztamin allergia vagy intolerancia. Hogy kerül a szervezetbe ez az anyag? Nagyon sok élelmiszer tartalmazza ezt az anyagot, azok fogyasztásával kerül be a szervezetünkbe.

hisztamin allergia tünetei

Amennyiben kevés lebontó enzim termelődik vagy más probléma miatt nem tűnik el a testünkből, akkor az ételek elfogyasztását követő 1-2 órában jelentkezni fognak a tünetek. Sok esetben az elfogyasztott élelmiszerek hisztamintartalma összeadódik, de arra is sok példát találunk, amikor csak a nap végén éri el a kritikus szintet.

A hisztamin allergia tünetei

Rengeteg sejtre hat, majd jelentkezik a hisztamin allergia, ami a légutakban légszomjat, köhögést vált ki. A gyomor és bélrendszerben szintén tüneteket okoz, ami hasi fájdalom, görcs, hányinger formájában jelentkezhet, de nem kíméli a méhet sem, ugyanis fájdalmas menstruációt idézhet elő.

A hisztamin allergia okozhat még ödémás duzzanatot, csalánkiütést vagy fokozott váladékképződést a nyálkahártyán. Sajnálatos módon, vannak személyek, akiknél súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, mint a vérnyomás csökkenése, szívritmuszavarok, fejfájás. Nemcsak a szervezet termel hisztamint, ugyanis a táplálékkal is bevisszük a szervezetbe. Példának okáért, a savanyúságok, füstölt húsok, érett sajtok magas tartalommal bírnak.

A csökkentett tartalommal rendelkezők közé a friss húsok, friss tejtermékek és friss zöldségek, gyümölcsök tartoznak. Nem szabad kihagyni azokat az ételeket sem, amelyek bár kevés hisztamin-tartalommal rendelkeznek, de serkentik a felszabadulását a hízósejtekből. Idetartoznak a citrusfélék, az eper, a mogyoró, dió, sőt, még a paradicsom és a spenót is.

A hisztamin allergia előidézését gyógyszerek is kiválthatják. Bizonyos köptetők és antibiotikumok, de a nem szteroid tartalmú gyulladásgátlók és izomlazítók is lehetnek az okozók. A hisztamin allergia kezelhető különféle antihisztaminokkal, eliminációs diétával, béltisztítással, a máj tehermentesítésével.

Amennyiben egy szakorvos megállapította, hogy hisztamin allergiáról van szó, akkor a kezelések mellett, tanácsos az étrendet teljesen megreformálni és átalakítani, hiszen ezzel is segítjük a szervezetet. Az ilyenkor ajánlott étrend kialakításáéhoz pedig számtalan recept található az interneten, vagyis egészségesen is lehet főzni és étkezni, csak egy kis odafigyelés szükséges hozzá.

Mit tehetünk a hisztamin allergia ellen?

A hisztamin intolerancia diagnózisát laborvizsgálatokkal igazolják. Először is kevesebb olyan élelmiszert fogyasszuk, amelyeknek magas a hisztamintartalma! Ilyen például a füstölt hús, kolbász, sonka, sajt, mustár, csokoládé, kakaó, savanyú káposzta. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a legtöbb esetben nem elég, ha elkerüljük az ilyen ételek fogyasztását. Az orvosi kezelés része a diéta is, amit a szakorvos egyénileg állít össze a laboreredmények függvényében.

hisztamin allergia ellen

Adott esetben szükség lehet antihisztamin vagy DAO (diamino-oxidáz) enzim szedésére is, a tünetek enyhítése céljából. Időközben érdemes felkeresni egy dietetikust is, hiszen az elhagyott élelmiszerek tápanyaghiányt okozhatnak a szervezetünkben. Azokat mindenképp pótolnunk kell, illetve érdemes olyan élelmiszereket fogyasztanunk, amelyeknek magas az antihisztamin tartalmuk. Hogy néhányat említsünk a sok közül, az ananászt, az avokádót, a diót, az epret és a paradicsom is érdemes beiktatni az étrendbe.

Nagyon fontos, hogy a hisztamin érzékenységet a megfelelő módon kezeljük. Ellenkező esetben, sajnos a problémának súlyos és kevésbé súlyos következményei is lehetnek. Amennyiben a megfelelő kezelést és gyógyszereket kapjuk, akkor teljesen tünetmentessé válhatunk.