Mit kell tudni az influenzáról?

Influenza
Influenza

Az enyhe tél, a sok megfázás és tulajdonképpen ez elég is ahhoz, hogy mindenki az influenzától fél, amely már több országban is felütötte a fejét. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ jelentése szerint az elmúlt hetekben egyre többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel és a félelmek jó néhány esetben be is igazolódtak.

2014 első hetében Portugáliában, Franciaországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban már influenzajárványról beszélnek és vélhetően a közeljövőben Magyarországra is megérkezik bármennyire is el szeretnénk kerülni. A szakemberek szerint az oltás beadása után a védettség 10-14 nap alatt alakul ki, így még most sem késő megtenni a szükséges lépéseket. Van a témával kapcsolatban néhány tévhit, amelyet mindenképpen érdemes eloszlatni, hogy az emberek tisztában legyenek a lényeggel.  Először is az influenzát vírusok okozzák, így a legtöbb esetben nem segítenek a gyógyításukban az antibiotikumok. Természetesen szövődményként jelentkezhet középfülgyulladás vagy akár melléküreg-gyulladás, amelyeknek a kezelésére javasolható az antibiotikumos kezelés.

A következő fontos tudnivaló, hogy nem szabad az ártatlannak is mondható náthával összetéveszteni, hiszen a lefolyása hosszabb és komolyabb szövődményekkel is járhat. Tudni kell, hogy nagyon gyorsan ledönti a beteget a lábáról, már néhány óra alatt súlyos tünetek jelentkezhetnek, így mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A betegség után komoly kimerültséggel is számolni kell, amely akár 2-3 hétig is elhúzódhat. A legfontosabb a megelőzés lenne, de emellett a kezelést sem szabad elhanyagolni.