Mi váltja ki a kutyaszőr allergiát?

kutyaszőr allergia
Kutyaszőr allergia

Bizonyos anyagokra, egyes emberek semmilyen módon nem reagálnak, másoknál viszont heves reakciókat váltanak ki, amelyek nem mindig csak enyhe lefolyásúak, hanem olykor igen komoly tünetekkel járnak. Ezeket az anyagokat, az arra érzékeny személyek jobb, ha nagyívben elkerülik a mindennapi életükből.

Az emberek jelentős részéről el lehet mondani, hogy állatszerető és gyakori a kutyák és macskák tartás, mint házi kedvencek. Viszont ezt nem mindenki teheti meg, mert a macskák és a kutyusok bundája is okozhat kellemetlen tüneteket. Például a kutyaszőr allergia is egyre nagyobb mértékben jelentkezik és kiszámíthatatlan, hogy mikor jön elő, mert idővel is kialakulhat, ráadásul a korosztály sem mérvadó.

Kisgyermekektől kezdve az idősekig, bárkinek okozhatnak allergiás reakciót, sőt, úgy is kialakulhat, hogy évekig semmilyen jele nem mutatkozott, de hirtelen előjött. Mi okozza a kutyaszőr allergiát? Tulajdonképpen a kutyaszőr allergia nem a legpontosabb meghatározás, mivel nem mindig a szőrszálak a ludasok ebben, ugyanis az állat nyálában, vizeletében, faggyújában lévő fehérjékre reagál negatívan az emberek szervezete. Ennek következtében, nemcsak azok az ebek az okozói, amelyeknek hosszabb, nagyobb a bundájuk, de a rövidszőrű és a kopasz kutyák is.

A kutyaszőr allergia jelentkezésekor nem kell azonnal megválni az ebtől.

 

Az a jobbik eset, amikor a tünetek azért jelentkeznek, mert az eb sétáltatásakor a szőrszálakra tapadt allergén anyagok váltják ki a tüneteket. Miért jobb az ilyen eset? Mert ha megfigyeljük, hogy séta közben milyen növények között szaladgált a kedvencünk, akkor legközelebb kikerülhetjük az olyan helyeket, ahol „felszedhetné” ezeket az anyagokat a bundájára.

Így tulajdonképpen nem a kedvencünk a hibás, mivel csak hordozója az allergén anyagoknak. A kutyaszőr allergia megállapításakor nagyon gyakran arra a drasztikus elhatározásra jutnak az emberek, hogy megválnak a kedvencüktől, ami lelkileg nagyon megvisel egy olyan személyt, aki családtagként tekintett az állatra. Van más módja is annak, hogy a kutyaszőr allergia tüneteit megszüntessük anélkül, hogy meg kellene válni a kedvencünktől. Ilyen a pollenszűrős porszívó használata, az alapos napi szinten végzett takarítás, nedves ronggyal történő feltörlés.

A kutyaszőr allergia tüneteinek kezelésében már vannak olyan készítmények, amelyek már tünetmentessé teszik az érintett személyt és egyre kevesebb mellékhatással rendelkeznek. Az immunterápia is egyre jobb eredményeket mutat nemcsak a kutyaszőr allergia kezelésében, hanem más anyagra való érzékenység megjelenésekor is.