Mi történik a testünkkel szaunázás során?

A szaunázás felfrissít és energiával tölt fel
A szaunázás felfrissít és energiával tölt fel

Sportolni több okból is lehet. Van, aki szórakozásból teszi, egyesek formában szeretnék tartani a testüket, vagy éppen felesleges kilóktól szeretnének megszabadulni. Bármilyen indíttatásból is vessük bele magunkat a testedzésben, nincs pihentetőbb tevékenység ezután, mint egy kellemes szaunázás.

A forró gőzben fáradt, feszült izmaink elernyednek, a vérerek kitágulnak és fokozódik az anyagcsere. Ezáltal a sejtek több tápanyaghoz jutnak és a salakanyagok is elszállítódnak onnan. Ezért egy fél órás szaunázás után jobban érezzük magunkat, mint egy fél napos alvás után.

Kipihentek, frissek és energikusak leszünk. Jót tesz ez a testnek és az elmének egyaránt. A gőzfürdőben eltöltött idő alatt fokozódik a verejtékmirigyek tevékenysége. Az intenzív izzadás kitisztítja a bőrünk pórusait, valamint hidratálja a bőrt.

A kötőszövetben lerakódott salakanyagok jelentős része is eltávozik a verejtékezéssel együtt. Így nemcsak kívül tisztulunk meg a szaunázás során, hanem a belsőnket is megtisztítja. Éppen ezért, a méregtelenítő kúrák alkalmával is érdemes eltölteni némi időt a gőzben.