Mi a különbség a napallergia és a fényérzékenység között?

napallergia

A napallergia igencsak elterjedt jelenség, több kellemetlen kísérő tünettel jár. Jelen cikkünkben ezt az igencsak érdekes témát vesézzük ki, nem hagyva fehér foltot a szóban forgó egészségügyi rendellenességgel kapcsolatban.

Dióhéjban a strandolás veszélyeiről

A Nap éltető fénye létfontosságú a bolygónk minden élőlényének. Ám, mint ahogy az már csak lenni szokott, a túlzásba vitt fényfürdőzés is káros befolyással bír. Nyáron, amikor odakinn hétágra süt a Nap, óhatatlanul is több és több időt szeretnénk a strandon tölteni – ez viszont, különösen mindennemű védelem nélkül nem jó ötlet.

A huzamosabb ideig történő napozás után kiütések jelentkezhetnek a bőrünkön. A háttérben több ok is meghúzódhat, a klóros vagy sós víztől kezdve a nem megfelelő minőségű naptejig – de az sem kizárt, hogy maga a Nap fénye a kiütések kiváltóoka.

Napallergia ellen – hallgassunk a bőrgyógyászokra

 

A fényvédelem minden évszakban fontos, viszont nyáron kiemelt relevanciát élvez. A bőrgyógyászok nem győzik eleget sorolni az ilyenkor aktuális fényvédelmi teendőket. Ne engedjük el a fülünk mellett ezeket az intelmeket, és ha a szabadban tartózkodunk, használjunk minőségi, természetes összetevőkkel operáló fényvédő készítményeket.

Óvakodjunk a leégéstől is. A strandolást, bármilyen kézenfekvő is, ne a déli órákra időzítsük. A szakemberek véleményét megfogadva 11.00 és 15.00 között ne tartózkodjunk kinn huzamosabb ideig. A kérdés már csak az, mi a teendő abban az esetben, ha az óvintézkedéseket betartva mégis megjelennek a bőrünkön a kellemetlen kiütés-szerű jegyek – ráadásul a ruhával fedett területeken is?

A napallergia tünetei – a jelenség hátterében valódi allergia áll

Fontos, hogy különbséget tegyünk fényérzékenység és valódi napallergia között. Míg az előbbit maga a napfény váltja ki az annak kitett bőrfelületeken, addig az utóbbi a szervezet immunválasza a napfény általános jelenlétére. Milyen esetekben gyanakodhatunk napallergiára?

Nos, ha a szabad levegőn való tartózkodásunk után néhány órával később (még ha be is tartottuk a kötelező fényvédelmi tanácsokat) piros, tűszúrásnyi foltok (úgynevezett napallergia kiütések) jelennek meg az egyébként fedett testrészeinknek, már joggal éledhet fel bennünk gyanú a rendelleneségre vonatkozóan.

napallergia tünetei

Napallergia megléte esetén a bőr csúnyán fel is hólyagosodhat, ami viszketéssel és fájdalommal jár együtt. A hámlás viszont a fájdalom és viszketés ellenére elmarad – tulajdonképpen ez az jellegzetesség, ami végérvényesen megkülönbözteti a napallergia tüneteit a fényérzékenység szimptómáitól. Az utóbbi esetében ugyanis a bőrfelület hámlása szinte mindig előre borítékolható.

Milyen hatások váltják ki a kiütések megjelenését?

Az allergia esetében a napfény mellett gyakran katalizátorként funkcionáló anyagok is szerepet játszanak a fájdalmas kiütések megjelenésénél. Abban az esetben például, ha gyógyszerallergia is fennáll az érintett személyeknél, a napfény és a szóban forgó gyógyszerek együttes hatására is jelentkezhetnek a tünetek. Sőt, a tapasztalat azt mutatja, bizonyos napozás során használt kozmetikumok is generálhatják az allergiát.

A bőrpanaszokat egyébként is gyakran váltják ki a szépségápolási készítményekben lévő tartósítószerek, illatanyagok – ha pedig ezek erős napfénnyel lépnek kölcsönhatásba, az arra érzékeny emberek esetében az allergia megjelenése sem várat magára sokat. A parfümök is hajlamosíthatnak a tünetek jelentkezésére, illetve bizonyos fűszernövények is rendelkezhetnek hasonló negatív befolyással.

Az ideális naptej nyomában – vásárlási tanácsok

A legtöbb naptej sajnos nincs híján az illatanyagoknak, tartósítószereknek, amelyek már önmagukban is irritálhatják a bőrt, ha pedig egyébként is érzékenyek vagyunk, napallergiát is kiválthatnak az UV sugárzással kölcsönhatásba lépve. Keressünk kifejezetten fényérzékenyeknek gyártott kozmetikumokat, s azokból is az E-vitaminban gazdag készítmények mellett tegyük le inkább a voksunkat.

Az E-vitamin ugyanis megköti azokat a veszélyes szabad gyököket, amelyek a napfény hatására szabadulnak fel a bőrben, és akár daganatos elváltozáshoz is vezethetnek. A kompromisszumok nélküli minőség tekintetében tehát ne engedjünk az elvárásainkból, amikor a naptej kiválasztása kerül terítékre.

A napallergia kezelése, a megelőzés fontossága

Mint oly sok más esetben, a megelőzés itt is nagy relevanciával bír. Abban az esetben, ha tudjuk, hamarosan huzamosabb időt töltünk a napon, kerüljük a kozmetikumok, parfümök használatát. Napozás előtt inkább ne sminkeljünk.

A fényvédők gazdag spektrumon mozgó kínálatában több olyan minőségi terméket is találhatunk, amelyek kifejezetten napallergiások és fényérzékenyek speciális igényire lettek kifejlesztve – ezeket bátran alkalmazhatjuk, akár rendszeresen is.

napallergia ellen

Az érzékeny bőrünk megnyugtatásának és hidratálásának jegyében napozás után használjunk minőségi testápolót – természetesen olyat, ami nem tartalmaz allergizáló anyagokat. Amennyiben az allergia komoly tünetei állnak fenn az esetünkben, sajnos még a rövidebb napozásról is teljesen le kell mondanunk.

Ez esetben a bőrvédelem fokozott odafigyelést igényel – a nyári szezon mellett tavasszal és ősszel is viseljünk a test egészét védő, bő, laza, légáteresztő ruhákat. Enyhébb tünetek esetében szerencsére nem kell végérvényesen búcsút intenünk a napozásnak, viszont túlzásba semmiképp se essünk, a napfürdőzés óráit pedig igazítsuk kora délelőttre vagy késő délutánra.

Napallergia kezelése gyógyszerekkel

Mi a teendő abban az esetben, ha már megtörtént a baj, és piros, fájó kiütésekkel van tele az egész testünk? Nos, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható antihisztaminos készítmények, gyulladáscsökkentő kenőcsök egészen biztosan jó szolgálatot tesznek, viszont az orvosnál tett látogatást semmiképp nem váltják ki.

Amennyiben ugyanis komoly gyanú él bennünk a napallergia meglétére vonatkozóan, mindenképpen keressünk fel profi szakembert, aki a vizsgálatokkal végérvényesen pontot tesz az ügy végére. Az eredményes kezeléshez elengedhetetlen az orvosi szaktanácsadás, illetve a kiváltóokok precíz vizsgálata és meghatározása.