A méz allergia nem mindegyik fajtánál jelentkezik

Méz allergia

Már a kőkorban is előszeretettel fogyasztották és a mai napig teszik ezt az emberek milliói, hiszen köztudottan olyan finom ínyencség, egészséget megőrző elixír és szépségápoló szer, amit vétek lenne mellőzni.

Méz allergia figyelmet igényel

Igen, a mézről van szó, ami egyszerre táplál, óvja az egészséget és még szépít is. Számos fajtája ismert és a felhasználása szintén megszámlálhatatlan. Viszont, akadnak személyek, akiknél a méz allergia ellehetetleníti a fogyasztását, mivel a szervezetük nem képes feldolgozni és igen heves reakciót vált ki, ha mégis esznek belőle. Sok hasznos anyagot, amit tartalmaz, szinte lehetetlen felsorolni teljesen, sőt, vannak benne olyanok is, amit a szakemberek sem tudtak még kimutatni. Hiába a sok egészséget támogató anyag, ha egyeseknél a méz allergia nem teszi lehetővé a fogyasztását. A megelőzése itt sem okoz nehézséget, mivel csak kerülni kell mindent, amiben méz található. Igazán kár, hogy vannak, akik nem tudják használni és fogyasztani, de a méz allergia is ugyanolyan figyelmet és fokozott óvatosságot igényel, mint minden kór. Egyeseknél a csak a propolisz okoz heves reakciót a szervezet részéről és a méz allergia nem jelentkezik, amennyiben csak ezt fogyaszt valaki, természetesen mértékkel. Tulajdonképpen a méz allergia megnevezés nem pontos, mivel a benne található pollen okozza a tüneteket.

Akiknél mégis előfordul, azok sem mindig kell lemondjanak erről a csodás anyagról, mert olykor elég megfigyelni, hogy milyen váltotta ki a méz allergiát. Például, ha valaki a repceméz fogyasztása után tapasztalta a tüneteket, akkor lehet, hogy a hársméz nem fog okozni semmilyen negatív reakciót, mert nem egy időben virágoznak és míg az egyikre allergiás valaki, addig a másik pollen egyáltalán nem ártalmas. Vagyis nem kell azonnal lemondani a mézről, csak meg kell figyelni a fajtát és kicsit utánanézni a dolgoknak. Érdekességként meg kell említeni, hogy míg egyeseknél a méz allergia jelentkezik, addig másoknál éppen a mézzel kúrálnak ki másféle allergiákat. Bátran kijelenthető, hogy igen rejtélyes és titokzatos a méz.