Mennyire fájdalmas az allergia teszt?

allergiateszt

Ha orvosi vizsgálatokról van szó, akkor sokak számára szempont annak fájdalmassága, s ez akkor sincsen másként, ha az allergia teszt kerül fókuszba. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy legyen szó akár a vérvétellel történő vizsgálatról, akár a bőrpróbaként ismert Prick-tesztről, fájdalommentesen deríthető ki, érintett-e a páciens bármilyen allergiában.

Vannak esetek, amikor nyilvánvaló, hogy valamilyen alapanyag elfogyasztása, vagy az allergénnel történő érintkezés okozza a panaszokat. Máskor akár évek is eltelhetnek, míg kiderül, hogy az elhúzódó nátha, emésztőrendszeri panaszok tulajdonképpen pollenre vagy ételallergiára vezethetőek vissza. A megoldás minden esetben az allergia teszt, melynek kapcsán ténylegesen megbizonyosodhatunk a kiváltó okokról és ezzel együtt a panaszok kiiktatásának módjáról.

Mi az a Prick-teszt?

A Prick-teszt tipikus módja az allergiás betegségek megismerésének. A diagnosztikai módszer során allergén anyagokat cseppent a szakember a kar, vagy a hát bőrére, majd az érintett területeket megkarcolja tűvel, hogy az anyag bejusson a szervezetbe. Ez a karcolás egyáltalán nem fáj, még vérzést sem okoz, tehát ha eddig csak a fájdalomtól való félelem tartott vissza, akkor meggondolandó, hogy elvégzésre kerüljön végre a vizsgálat.

 

Ha az allergének valamelyike fokozott reakciót vált ki, akkor bőrpír jelentkezik, esetleg duzzanat, ami világosan mutatja az allergia teszt eredményességét bizonyos alapanyagra. Ehhez mindössze 15 perc szükséges, ráadásul a tesztet végzőkhöz előzetes időpont egyeztetést követően érkezhetnek a páciensek.

Az allergia teszt egyébként vérvizsgálattal is történhet, de a légzéskapacitás mérése is egyfajta lehetőséget kínál, és az esetleges hörgőtágítók szükségessége felismerése kerülhet.

Az egyéni szokások sem elhanyagolhatóak!

Mint a legtöbb betegség esetében, így az allergia kapcsán is fontos a szakemberrel zajló kommunikáció. Az allergia teszt ugyan a tényleges allergiáról információkat nyújt, de ezek az egyén szokásainak, életvitelének ismeretében nyernek valós értelmet. Fontos megismerni azt, hogy milyen alapanyagokkal kerül kapcsolatba a beteg otthonában, munkahelyén. Az ételallergia teszt esetében már egy sokkal szélesebb kört kell felölelniük az ismereteknek.

allergia teszt

Sok érintett nem is tudja, hogy milyen alapanyagok fogyasztását követően fordulnak elő panaszok, egyszerűen csak rossz közérzet, emésztőszervi panaszok jellemzik mindennapjaikat. Ilyenkor szintén fontos a megfelelő teszt segítségével bizonyos allergén anyagokat kizárni vagy éppen beazonosítani.

Mi fán terem a keresztallergia?

A gabona egyre többeknél okoz problémát, de a tej, a tojás, a hús éppen úgy gondot jelenthet, mint a diófélék, a tengeri herkentyűk, vagy a zöldségek és gyümölcsök bizonyos típusai. Nem beszéltünk még a keresztallergiáról, mely azon a tényen alapul, hogy bizonyos alapanyagok kémiai összetétele nagyon hasonló egymáshoz.

Így például, ha valaki a mogyoróra allergiás, akkor érdemes tartózkodnia a többi diófélétől is. Hasonló a helyzet a parlagfűvel, mely kapcsán a sárgadinnye fogyasztása is érintett.

ételallergia teszt

Az allergia teszt hosszas vizsgálatok végére tehet pontot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintettek teljes kivizsgálási sorozatot járnak végig, míg eljut a diagnózis az allergia lehetőségéig. Ennek hátterében az áll, hogy az immunrendszer fokozott reakciójának következtében kialakuló panaszok sok más betegséggel összetéveszthetőek.

Tipikus példa a nátha és a hasmenés, melyek meghűlésre, influenzás megbetegedésre vagy emésztőszervi problémákra egyaránt utalhatnak. Amikor pedig végre sor kerül a vonatkozó tesztelésre, akkor a legtöbb érintett fellélegzik, hiszen onnantól fogva tisztán láthatnak, és lehetőség szerint elkerülhetik az allergén anyagokkal való érintkezést.

A megfelelő készítmények szedése is nagy segítség lehet akkor, ha olyan panaszokról van szó, melyeknek kiváltó oka nem kerülhető el. A poratka, a pollenek rendszerint ilyennek számítanak, viszont az ételallergia esetében kizárólag az alapanyag elkerülése hozhatja meg a kívánt hatást.