A mák allergia ritka, de azért előfordul

mák allergia

A mák allergia ugyan más alapanyagokhoz képest ritkábban fordul elő, de az érintettek részéről fokozott figyelmet érdemel a mákos ételek fogyasztása. A bejgli, a rétes, vagy például a mák felhasználásával készült tészta sokak kedvencének számít.

Abban az esetben viszont, ha emésztőrendszeri panaszok társulnak fogyasztásukhoz, vagy például csalánkiütések, a nyálkahártyák duzzanata kapcsolódnak az ilyen étkezésekhez, akkor szinte biztosak lehetünk az allergiás reakcióban.

A mák magvai alapvetően biztonságosnak mondhatóak, és csak ritkán váltanak ki negatív reakciót az immunrendszerből. De mi is tulajdonképpen ez a növény? Mióta fogyasztjuk? Mire érdemes odafigyelni akkor, ha allergiás panaszok jelentkezését tapasztaljuk? Mi az a keresztallergia, és érinti-e ez a mákot?

Az étkezési mák a boglárkavirágúak rendjében, a mákfélék családjának egyik faja. Az egynyári növény magja már az ókori Görögországban is népszerű volt, Hippokratész is foglalkozott az alapanyag előnyös tulajdonságaival. Akkoriban a mákfejet a benne megtalálható magvak sokaságával kapcsolatban a termékenység és bőség szimbólumaként tartották számon.

Mák allergia és diófélék: mi a kapcsolat?

A mák fogyasztásakor előforduló allergiás panaszok gyakran összefüggésbe hozhatóak a diófélékre, gabonafélékre, virágporra, vagy például az egzotikus gyümölcsökre adott allergiás reakciókkal. Ez nem más, mint a keresztallergia, melynek hátterében bizonyos anyagok hasonló kémiai összetétele áll.

mákallergia

Alapvetően érdemes tisztában lenni azzal, hogy legyen szó bármilyen allergiáról is, a tünetek mindenképpen odafigyelést igényelnek. Vannak, akik megússzák kiütésekkel, másoknál akkor súlyos, anafilaxiás tünetek is jelentkezhetnek, melyek azonnali orvosi kezelést tesznek szükségessé. S hogy mi a helyzet a mák jelentette panaszokkal?

Orális allergia szindróma

A mák nem csupán a diófélékkel mutat keresztallergiát, hanem allergénjei más pollenekkel is kapcsolatba hozhatóak. A nyírfa, a fekete üröm, a pázsitfű is kockázati tényezőnek számítanak. A mák allergia okozhat emésztőrendszeri panaszokat, így hányással, hasmenéssel, hányingerrel is járhat. A száj és a nyálkahártya sincsenek biztonságban.

Ha kiütés, ödéma, a bőr kipirosodása, gégeduzzanat vagy az ajkak és a szemhéj duzzanata jelentkezik, akkor garantált az allergiás háttér. A légúti panaszok sem képeznek kivételt, hiszen köhögéssel, nehézlégzéssel, asztmás tünetekkel is járhat az allergiás állapot.

Mi a teendő?

Amint nyilvánvalóvá válik a mák allergia, úgy érdemes az alapanyagot elkerülni. Az élelmiszerek beszerzésekor célszerű az összetevők listáját átolvasni, és javasolt a dióféléket is kerülni, hiszen keresztallergia lehetséges a mákra érzékenyeknél.

Az immunrendszer fokozott reakciója allergia vizsgálattal mutatható ki. Többféle antihisztamin készítmény elérhető napjainkban, de a külsőleg alkalmazható krémek is segítséget nyújthatnak a kiütések ellen. A valódi megoldás azonban nem más, mint az alapanyag kerülése.

Egyre több az allergiás beteg?

Az allergiás megbetegedések minden korábbinál nagyobb számban jelentkeznek napjainkban. Ennek hátterében az is állhat, hogy a mai kor embere egyre inkább figyel saját magára, és az allergiákról is részletes információk állnak rendelkezésre. Ma már az allergia vizsgálat szinte bárhol elérhető, és lehetőséget kínál arra, hogy felfedezzük, milyen okokra vezethetőek vissza az akár régóta fennálló kellemetlen panaszok.

mák allergia kiütés

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mák allergia viszonylag ritkán fordul elő, nála sokkal gyakoribb a diófélékre, a gyümölcsökre, vagy például a pollenekre adott reakció. A külső környezeten túl a 4 fal közötti tényezők is befolyásolhatják az egészségi állapotot. A házi por sokak számára jelent gondot, de a penészre adott reakció is a belső terekhez köthető.

A mák ugyan értékes tápanyagokban gazdag, de ha fogyasztása után bármilyen kellemetlen panasz érzékelhető, akkor javasolt az alapanyag elkerülése, hiszen jó eséllyel allergiás jelenségről van szó. A megelőzés itt is kiemelt jelentőséggel bír, és fontosabb, mint az utólagos kezelés.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás