Közeledik az allergia és a pollenszezon

Allergia a pollenszezon idején
Allergia a pollenszezon idején

Magyarországon rengetegen szenvednek a pollenek és növények káros hatásaitól. Az allergia indexek hazánkban rendkívül magasak. A tavasz beköszöntével a növények újra növekedésnek indulnak és megindul az allergiaszezon. hazánk legnépszerűbb allergén növénye a nyárfa és a parlagfű. Utóbbi gyomnak számít és próbálják is minél jobban irtani, főleg az allergiás problémák miatt. A tünetek változóak lehetnek, általában minden embernél kicsit másak.

A legjellemzőbbek a folyamatos tüsszögés, orrfolyás, esetleges köhögés és kiütések a bőr felszínén. Utóbbi a túlzott napsugárzás következtében is előjöhet. Vannak emberek, akik a túlzott UV sugárzás hatására is allergiás tüneteket produkálnak. A legnagyobb problémát azonban továbbra is a levegőben keringő pollen anyagok okozzák, amelyek légúti reakciókat váltanak ki és néhány embernél komoly tünetek is felléphetnek. A levegőben lévő pollenmennyiség darab/köbméterben mérendő. Ennél kicsit jobban érthető a pollenindex, mely megmutatja, hogy az allergiára hajlamos szervezet mekkora pollentermelésnek van kitéve. A polleneket egytől négycsillagosig osztályozzák. Egy csillagos a legkevésbé és 4 csillagos a leginkább allergénhatású pollenanyag. Ezek már komoly veszélyt jelentenek a heves allergiás tüneteket produkáló betegekre, így ügyeljünk arra, hogy ne lélegezzünk be ilyen anyagokat.

Fontos, hogy a tavasz beköszöntével mindig legyen nálunk olyan hatóanyag vagy gyógyszer, amely helyben képes enyhíteni az allergiás rohamokat, különben fennállhat a fulladás veszélye. A parlagfűhöz hasonló gyomok igen allergén növényeknek számítanak, így ha lehet ne merészkedjünk hozzájuk túl közel és ne járjunk olyan térségekben, ahol e növények köztudottan elterjedtek.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás