Kevesebb a virágpor a levegőben

Pollen
Pollen

Nagyon sokan szenvednek különböző allergiában, a porra vagy akár a levegőben lévő pollenre érzékenyek. Az érintetteknek így talán egy jó hír, hogy a hideg idő beköszöntével jelentősen csökkent a levegő pollenkoncentrációja is. A nyárfa pollenszezonja lassan a végéhez közeledik, amely nagyon sok bosszúságot okozott a betegeknek. Természetesen ezt más virágzások követik, ugyanis a kőris, a ciprus- és a tiszafafélék is ontják virágaikat. A hideg, esős időnek köszönhetően a napokban nem kell nagy kellemetlenségektől tartani, mert az eperfafélék virágjainak megjelenése ellenére is alacsony tartományba marad a levegő pollenkoncentrációja. Az Országos Környezetegészségügyi Intézed adatai szerint a platán és a nyír virágporának mennyisége helyenként elérheti a magas szintet.

Néhány nap múlva azonban ismét beköszöntenek a melegebb napok és a virágpor is egyre inkább megkeseríti majd az allergiások életét. Érdemes mindenképpen szakemberhez fordulni, mert egyre több gyógykészítmény van a piacon, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében. Az előrejelzések szerint tehát néhány napig még tart a „nyugalom”, de érdemes felkészülni a gyertyán, a bükk, dió és pázsitfűfélék pollenjére is, amelyek talán a legnagyobb problémát jelentik majd a következő hetekben.

A gyermekek és idősek mellett a felnőttek is egyre nagyobb számban számolnak be az allergia kellemetlen tüneteiről, amelyek az egész nyári időszakot jelentősen beárnyékolják. A legfontosabb, hogy megerősítsük immunrendszerünket, szervezetünket, hogy könnyebben vegyük majd az akadályokat.