Keresztallergia a gasztronómiában – mit szabad és mit nem?

muffin recept

Az allergiáról más sokan, sokat és sokszor beszéltek – talán nem is akad olyan személy, aki ne rendelkezne egy-két releváns információval a témával kapcsolatban. Mégis, a tapasztalat azt mutatja – éppen talán a rendelkezésünkre álló információ bősége miatt -, bizony akadnak még félreértések az allergia, s még inkább a keresztallergia tekintetében, amit érdemes kitisztázni.

Jelen írásunknak épp ez a célja – vegyük hát górcső alá ezt a sokakat érintő, már-már népbetegségnek számító jelenséget, különös tekintettel a már említett keresztallergiára. Cikkünk végén kitérünk arra is, mire figyeljenek oda azok az édesszájú, sütni-főzni szerető személyek, akik maguk is allergiától szenvednek – vagy olyan embernek kedveskednének, akit érint ez a betegség.

Sajnos a skála rendkívül színes

Az allergia egy olyan immunrendszeri reakció, amely akkor jelentkezik, amikor a szervezet érzékennyé válik egy adott (egyébként teljesen veszélytelen) anyaggal szemben. Az allergén szerepében sajnos szinte bármilyen anyag „tetszeleghet”, a spektrum valóban nagyon széles: allergén lehet például növényi pollen, állati szőr, élelmiszer vagy éppen gyógyszer.

 

Az allergiás reakció során az immunrendszer hisztamint és más gyulladáskeltő anyagokat termel, amelyek számos kellemetlen tünet okozói lehetnek.  Az allergiás személyek gyakorta tapasztalnak orrdugulást, csillapíthatatlan tüsszögést, köhögést. A szervezetben fennálló gyulladás miatt a beteg szeme nagyon érzékeny, folyamatosan viszket és könnyezik. A bőrkiütések megjelenése sem ritka, csakúgy, mint a roppant kellemetlen hasmenés, hányás, rendszeres gyomorfájdalom. S ezek sajnos még az „enyhébb” tünetek közé sorolandók – kellemetlenek, viszont nem járnak végzetes következménnyel, nem úgy, mint az anafilaxiás sokk.

Az anafilaxia súlyos allergiás reakció, amely életveszélyes lehet – ha az adott személy nem kap azonnali orvosi ellátás, az akár az életébe is kerülhet.

Mi az a keresztallergia?

A keresztallergia egy különleges jelenség, ahol egy allergiás reakciót kiváltó anyag hasonlóságot mutat egy másik anyaggal, ami szintén allergiás reakciót vált ki. Ez gyakran előfordul például azoknál, akik bizonyos pollenekre allergiásak, és hasonló fehérjéket tartalmazó ételeket fogyasztanak.

Egy másik gyakorlati példa: az, aki allergiás a mogyoróra, az valószínűleg allergiás lesz a mandulára, a kesudióra és más diófélékre is. Ez azért van, mert a mogyoró, a mandula és a kesudió hasonló fehérjéket tartalmaznak.

Mik a leggyakoribb allergiák Magyarországon?

Magyarországon nagyjából minden 5-ik ember szenved valamilyen allergiától. A „dobogósok” a következők: pollenallergia, élelmiszerallergia és állatszőr-allergia.

A pollenallergia tehát a leggyakoribb allergia Magyarországon, és évente több százezer embernek keseríti meg a mindennapjait. A pollenallergia tünetei általában tavasszal és nyáron jelentkeznek, vagyis értelemszerűen akkor, amikor a növények virágoznak.

Az élelmiszerallergia a második leggyakoribb allergia Magyarországon, és évente több tízezer embert érint. Az élelmiszerallergiát bármilyen élelmiszer okozhatja, de a leggyakoribb allergének ezek: tej, tojás, mogyoró, kagyló.

Ételallergia – amikor az étel az „ellenség”

Az ételallergia egy különlegesen összetett, komplex terület. Ebben az esetben is, csakúgy, mint az allergiák más válfajainál, az immunrendszerünk bizonyos ételekben található fehérjékre reagál túlzottan érzékenyen. Az érintetteknek fokozottan oda kell figyelniük arra, hogy mit fogyasztanak, és mindig tájékozódniuk kell az élelmiszerek összetevőiről.

Igen, ez rendkívül „macerás” lehet, de megéri az odafigyelést, hiszen a gondatlanságból fakadó tünetek ez esetben sem mondhatók éppen kellemesnek: a szájüregi viszketés, a nyelvduzzanat és nyelési-, sőt légzési nehézség, hányinger, hányás és hasmenés, illetve várhatóan bőrkiütés jelentkezik azoknál, akik mégis esznek a „tiltott gyümölcsből”.

Mit kell tudnia az ételallergiáról?

Ha erősen él bennünk a gyanú arra vonatkozóan, hogy ételallergiánk van, mindenképpen forduljunk azonnal orvoshoz. A szakember allergiatesztet fog végezni, hogy megerősítse a diagnózist.

Ha a gyanúnk megerősítést nyer, fokozott figyelmet kell fordítanunk az adott allergént tartalmazó étel elkerülésére. Rutinná kell váljon a csomagolt élelmiszerek címkéjén feltűntetett allergének ellenőrzése – ez életet is menthet, különösen, ha az egyik „legerőszakosabb” allergénra érzékeny a szervezetünk: a mogyoróra.

No persze, azoknak, akik előszeretettel és sűrűn sürögnek-forognak a konyhába, és ők maguk vagy a családjukból bárki ételallergiában szenved, néhanapján igazán izzasztó feladat egy-egy menüsor összeállítása.

Még a legegyszerűbb ételek is, mint például sokunk kedvence, a muffin, erősen elgondolkodtatja az embert – mit tegyen és mit ne tegyen bele a készülő finomságba, nehogy gondok adódjanak aztán annak elfogyasztásából. Nos, alapvetően a muffin receptet allergia esetében maga a túlérzékenység mivolta határozza meg – lássunk erre egy konkrét példát.

Mit kell tudnia azoknak, akik édesszájúak és muffint sütnének?

A képlet viszonylag „egyszerű” (legalábbis elméletben): ha valaki ételallergiás, akkor azt az összetevőt nem szabad felhasználnia a muffin alaprecept esetében, aminek a szervezetbe jutását az immunrendszere túlzott érzékenységgel „jutalmazza” meg.

Az alábbi tippekkel biztonságosan készíthetünk muffinokat ételallergiásoknak

Használjunk növényi tejet (rizstej, zabtej, szójatej vagy mandulatej), ha épp a szóban forgó anyag okoz gondokat az esetünkben.

A muffin recept egyik alapanyaga a tojás – de amennyiben a tojás váltja ki a kellemetlen tüneteket a szervezetünkben, egyszerűen hagyjuk ki a receptből a szóban forgó hozzávalót. Tojás helyett használhatunk tojáspótlót, például almapürét, banánpürét, kókusztejet vagy csicseriborsópürét.

Mogyoróallergia esetében értelemszerűen NE használjunk mogyorót és semmilyen olyan készítményt, amelynek a legkisebb köze is van ahhoz.

Kis odafigyeléssel ugyanolyan finomakat ehetünk

Az allergia – legyen az bármilyen jellegű – több lemondással jár, viszont, ha odafigyelünk a „szabályokra”, betartjuk az orvos által javasoltakat, maximálisan teljesértékű életet élhetünk a rendelleneséggel együtt is.

Forrás: https://receptek.at/