Kálcium allergia ellen? Oszlassuk el a tévhiteket!

kálcium allergia ellen

Valóban jó a kálcium allergia ellen? Az alapanyagra sokan úgy tekintenek, mint a darázscsípés, az eper allergia, vagy például a diófélékre adott allergiás reakció tuti ellenszerére. Fontos azonban eloszlatnunk a tévhiteket a témával kapcsolatban, hiszen a súlyos anafilaxiás sokk esetében ezen akár az érintett élete is múlhat.

De ne menjünk azonnal ilyen messzire. Nézzük elsőként, mire jó ténylegesen a kálcium, és kiknek javasolt rendszeres fogyasztása étrend-kiegészítő formájában!

Időseknél fokozott jelentőséggel bír!

A kálcium a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, melynek bevitelét gyakran étrend-kiegészítővel is érdemes megtámogatni. A mikroelem fontos szerepet játszik az izmok, az idegrendszer működésében, de a véralvadási folyamatok sem valósulhatnak meg tökéletesen nélküle.

 

A legtöbben a csontokra, a fogazatra kifejtett hatását ismerik, ezért bevitele idős korban fokozott odafigyelést igényel. Nem véletlen, hiszen a változókort követően a szervezetben jelentősen csökken a kálcium mennyisége, ami akár gyakori csonttöréseket is okozhat.

A csontsűrűség mérés a változókort követően mindkét nem számára rendkívül fontos lenne. A fájdalommentes, gyors vizsgálattal pontos képet kaphat a szakember arról, milyen állapotban vannak az érintett csontjai, s ennek megfelelően történhet az esetleges kezelés.

Ha egyelőre nem került sor a vizsgálatra, akkor is megéri valamilyen kálcium készítmény fogyasztását beiktatni a mindennapokba. A gyógyszertárakban és a sportolóknak szánt étrend-kiegészítők között találhatunk olyan típusokat, melyek közel megfelelő mennyiségű kálciumot tartalmaznak. A menopoauza után már 1000-1500 mg-ra van szüksége a szervezetnek.

Allergia ellen kálcium? Mennyire válik be?

Ha röviden szeretnénk válaszolni, akkor egyértelműen azt mondhatnánk, hogy semennyire! A legtöbben azt gondolják, hogy rovarcsípés esetén a kálcium pezsgőtabletta a biztos választás. A csalánkiütésekkel viszont semmit nem fog tenni az alapanyag, ilyenkor olyan készítményre van szükség, ami a hisztamin működését, felszabadulását gátolja. A tünetek függvényében ez lehet krém, orrspray, szemcsepp.

Anafilaxiás sokk? Azonnali orvosi segítség szükséges!

Az allergia kálcium adásával biztosan nem fog megszűnni, sőt, akár életveszélyes helyzet is kialakulhat akkor, ha ilyen módon igyekszünk csillapítani a légszomjat, az alacsony vérnyomást. Ezek ugyanis azok a tünetek, melyek anafilaxiás sokkra utalhatnak az allergénnel történő érintkezést követően.

allergia kálcium

Az összeomló keringés és a leálló légzés azonnali újraélesztést követel meg, miközben a mentőket mindenképpen értesíteni kell. A kálcium allergia ellen tehát biztosan nem hozza a vártakat, főleg akkor nem, ha súlyos tünetekkel jár a helyzet.

Kálcium allergia ellen: jobb mint a semmi?

Gyermekkorunkból sokan ismerjük azt, amikor szüleink a nyaralásra kálcium pezsgőtablettát is csomagoltak, ha esetleg megcsípne egy darázs. Ma már tudjuk, hogy a kálcium allergia ellen teljesen hatástalan, legyen szó akár a megelőzésről, akár a gyakori csalánkiütések enyhítéséről. Ha tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk valamilyen környezeti hatásra, alapanyagra, akkor legjobb ezeket kerülni.

Amennyiben volt már súlyos allergiás reakció valamire, akkor érdemes magunknál tartani az orvos által felírható adrenalin injekciót. Az előre töltött fecskendő tartalma izomba beadható, így laikusként is életet menthetünk, ha a helyzet úgy kívánja.

Keresztallergia és allergia vizsgálat

Napjainkban már ismerjük a keresztallergia fogalmát is. Ilyenkor az allergiás személy szervezete az eredetileg problémát okozó anyag mellett egy fehérje-szerkezetében hasonlóra is allergiás reakciót mutat. Tipikusan ilyen például a mandula allergia és a cseresznye, a meggy, a barackfélék kapcsolata.

Magunktól nem feltétlen bizonyosodhatunk meg arról, hogy milyen alapanyagok okoznak problémát, maximum gyaníthatjuk. Ilyenkor fontos, hogy allergia vizsgálat keretein belül győződjünk meg arról, mely anyagokkal való érintkezést célszerű kerülni. A keresztallergiákra is fény derülhet szakember közreműködésével.

Kálcium allergia ellen: a viszketésre sem megoldás!

A legenyhébb allergiás reakció általában a csalánkiütések megjelenése, a viszketés. Sokan vannak, akik tudják, hogy így reagálnak valamilyen gyümölcs elfogyasztására, mégis bevállalják a kulináris élvezetek kapcsán. Ilyenkor hasznos, ha van nálunk olyan krém, amivel enyhíthetjük a kínzó viszketést.

Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy ha ismerjük saját allergiánkat, akkor megéri inkább kerülni az érintett anyagot. Ez a pollenek esetében nem lehetséges, viszont szezonban is elérhetőek olyan készítmények, melyek hatékonyan képesek enyhíteni a tüsszögést, a könnyezést, vagy az eldugult orr kellemetlenségeit.

kalcium allergia

A kálcium allergia ellen nem jó megoldás, helyette még a recept nélkül kapható készítmények is jobb választásnak bizonyulnak. A területen tevékenykedő szakember segítségével sikerülhet kiválasztani azt a kezelést, vagy időszakosan alkalmazható terméket, mely minden tekintetben megfelel egyéni sajátosságainknak. Az allergia nem játék, és ezzel a későbbi problémák elkerülése érdekében megéri tisztában lenni.

Allergia kicsiknél és nagyoknál

Kevesen tudják, hogy az allergiás panaszok tulajdonképpen bármelyik életkorban megjelenhetnek. A tapasztalatok szerint a kisgyermekeknél gyakran még a tojás és a tejtermékek is súlyos panaszokat okozhatnak.

Ha tehát nyálkahártya duzzanatot, nehézlégzést, az ajkak elszíneződését észleljük gyermekünknél, azonnal javasolt orvoshoz fordulni, a továbbiakban pedig kerülni az érintett alapanyagot.

Könnyen lehet egyébként, hogy idővel kinövi a gyerkőc ezt a fajta érzékenységet, de mindenképpen csak mértékkel, orvosi utasításra érdemes a továbbiakban például a tejtermékek étrendbe bevezetésével próbálkozni.

Ha az egészségről van szó, akkor hajlamosak vagyunk félvállról venni az esetlegesen felmerülő panaszokat. Fontos azonban, hogy saját állapotunk és szervezetünk ismeretében kerüljük az allergiás reakciót kiváltó alapanyagokat. A kálcium allergia ellen pedig biztosan nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, ezt ne feledjük!