Hogyan végzik a laktózérzékenység tesztet?

laktózérzékeny teszt

A laktózérzékenység teszt általában 2 módon végezhető – a vizsgálat kivitelezhető az úgynevezett hidrogén kilégzéses teszttel, illetve a betegség kimutatható genetikai vizsgálattal is. Mostani bejegyzésünkben górcső alá vesszük, hogyan kell elképzelni a laktózérzékenységi tesztet a gyakorlatban, illetve kivesézzük azt is, milyen tünetekkel jár ez a sokakat érintő egészségügyi probléma.

Mi az a laktóz, és miért okozhat problémát sokaknál?

A laktóz nem más, mint a tejtermékekben lévő tejcukor. A laktóz lebontásáért a szervezetünkben a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben megtalálható úgynevezett laktáz enzim felel. Vannak azonban olyan emberek, akiknek a szóban forgó enzim nem megfelelő mennyiségben termelődik a szervezetükben, így nem képesek a tejcukor lebontására – s ez áll a tapasztalt roppant kellemetlen egészségügyi panaszaik hátterében.

E negatív hatások jelentkezése nem várat magára sokat: a laktózérzékenyek nem sokkal az adott tejtermék fogyasztása után már tapasztalják is a kínzó panaszokat.

Milyen tünetei vannak a laktózérzékenységnek?

 

A lakosság közel 10%-át érintő egészségügyi rendellenesség jellemző panaszai az alhasi fájdalom, a kellemetlen puffadás, a fokozott bélgázképződés, hasmenés (vagy ennek ellenkezője, a szorulás), hányás és hányinger. A laktózintoleránsak bőrén a le nem bontott tejcukor hatására nem ritkán kiütések is megjelenhetnek.

Abban az esetben, ha a felsorolt panaszok közül többet is tapasztalunk, mindenképpen erősen javaslott a laktózérzékeny teszt elvégeztetése – így a gyanúnk bizonyosságot nyerhet, és az életmódváltással a későbbiekben elkerülhetjük a kínzó szimptómákat.

A hidrogén kilégzéses laktózérzékenység tesztről

Hogyan működik a gyakorlatban a laktózérzékenység vizsgálat hidrogénes kilégzéses teszttel? Nos, a laktózérzékenység teszt a vizsgált egyén súlyán alapszik: 25 kilogramm testsúly alatt az aktuális testsúlynak megfelelő mennyiségű vízben feloldott laktózt kell meginni (grammban); 25 kilogramm fölött 50 grammnyi vízben feloldott laktózt kell elfogyasztani.

laktózérzékenység teszt

Ha a páciens megitta a vízben oldott tejcukrot, bizonyos időközönként levegőt kell fújnia egy készülékbe. Fontos tisztában lenni azzal, hogy laktózérzékenység esetén a fel nem bontott laktóz befolyására a vastagbélben lévő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz képződik, ami a keringéses rendszeren keresztül a szervezetben vándorolva a tüdőbe is eljut – ha pedig kilélegezzük az említett gázokkal telített levegőt a tüdőnkből, az e célból kifejlesztett speciális készülékkel mérhető a mennyisége.

Amennyiben laktózintoleranciával állunk szemben, a kilélegzett levegőben az elfogyasztott laktóz hatására rendkívül megemelkedik a hidrogéntartalom – a betegség megléte pedig beigazolódott.

Mire figyeljünk oda a kilégzéses laktózérzékenység vizsgálat előtt?

Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a teszt eredményét. Tökéletes példa erre néhány antibiotikum. Ha antibiotikumot szedtünk, a kezelés befejezte után minimálisan várjunk 3 hetet, és csak ezután jelentkezünk a hidrogénes kilégzéses laktózérzékenység vizsgálatra. A probiotikumok is befolyásolhatják az eredményt – két héttel a teszt előtt hagyjunk fel ezek szedésével.

A gyomorsav-csökkentők legalább egy héttel elhagyandók a vizsgálat előtt. Ha hashajtót vagy székletfogó készítményt vettünk be, az adott gyógyszer bevétele utáni második napon már elvégezhető a vizsgálat. A teszt napján ne együnk, ne igyunk, sőt, még a fogmosás és a dohányzás is tilos!

A vizsgálatot megelőző napon ajánlatos kerülni a laktózintolerancia kellemetlen panaszait kiváltható termékek fogyasztását, a kifejezetten puffasztó hatású ételeket (hüvelyesek, olajos magvak). A vizsgálat egyébként 2 órán keresztül tart, az eredményt pedig azonnal kézhez kapjuk.

Hogyan működik a genetikai laktózérzékenység teszt?

Ha nem szívesen tennénk le a voksunkat a kilégzéses teszt mellett (mert például tartunk az elfogyasztott laktóz negatív hatásaitól), bátran élhetünk a genetikai vizsgálattal is. A szóban forgó teszt során az alanytól vett vérmintát elemzik, a laboreredmények pedig igazolják vagy cáfolják a betegség meglétét.