Hogyan lehet kordában tartani a Crohn betegség kínzó panaszait?

crohn betegség

A Crohn betegség a gyulladásos rendellenességek csoportjába tartozik, és rendszerint a bélrendszer nyálkahártyáját érinti. Lássuk, milyen tünetei vannak ennek az akár halálos kimenetelű kórnak, és mit tegyünk, ha bebizonyosodik: krón betegségben szenvedünk?

Crohn betegség: mivel állunk szemben egészen pontosan?

A szóban forgó komoly rendellenesség során a bél nyálkahártyáján nagyobb kiterjedésű fekélyek jelennek meg. Az egész bélműködésre negatív hatással lévő betegség erős fájdalommal, gyulladással és hasmenéssel jár együtt. Súlyosabb esetben akár a beteg életét is követelheti.

A gyulladás döntően a vékonybél legutolsó-, illetve a vastagbél legelső szakaszát érinti, ám ez nem kőbe vésett szabály: a fekélyek bárhol jelentkezhetnek a tápcsatornában. Maga a gyulladás sem folytonos: egészséges és megbetegedett sávok váltakozhatnak egymással a bélrendszeren belül.

A Chron betegség tünetei

A betegség leggyakrabban jelentkező tünetei a komoly alhasi fájdalom és a látszólag véget nem érő, megállíthatatlan hasmenés. További, komoly gyanakvásra okot adó szimptóma lehet még az indokolatlan fogyás, a szájban megjelenő sebek, végbélrepedés, illetve az alsó végtagot érintő fájdalmas csomók megjelenése a bőrfelszín alatt.

crohn betegség tünetei

A betegek gyakran tesznek említést továbbá ízületi fájdalomról és a szemek gyulladásáról is, mint az egészségügyi problémát kísérő tünetek. A tünetek intenzitása sem mutat egységes képet: jó és rossz időszakok követik egymást, sőt, a szimptómák ideiglenes visszaszorulása sem ritka.

Sajnos azonban ez a jelenség nem ad okot a bizakodásra: a Crohn egy életre szóló egészségügyi probléma, az orvostudomány jelenlegi állása szerint tüneti kezelés létezik, ám a teljes gyógyulásra nincs esély.

Néhány szóban a lehetséges szövődményekről

A Crohn betegség gyakran jár együtt szövődményekkel is, ezeket két nagyobb csoportra osztjuk: bélszűkületek és sipolyok. A bélszűkületeket alapvetően a bélben lévő gyulladások okozzák. A szóban forgó rendellenességet gyógyszerekkel lehet kezelni, sőt, a teljes visszafordításuknak is nagy az esélye, különösen, ha időben orvoshoz fordul a beteg.

Ha ez nem történik meg, a gyulladások helyén hegesedés lép fel. A hegeket műtéti úton célszerű eltávolítani. A bélszűkülettel az ürítés is fájdalmas procedúrává válik, hiszen a belek elzáródnak, így a salakanyagok nem tudnak távozni a testből.

A sipolyokról – forduljunk azonnal orvoshoz, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk

A sipolyok szintén a bélfal gyulladásával hozhatók párhuzamba. A sipolyok tulajdonképpen a betegség hatására létrejött belső járatok, kóros elváltozások. A kisebb méretű sipolyokat nehéz észrevenni, azok nem okoznak különösebb mellékhatásokat– nem így a nagyobb kiterjedésűek. Ezeket gyakorta kíséri magas láz, szúró alhasi fájdalom, gennyes, véres széklet.

Az indokolatlan gyengeségérzet, bélelzáródás, csillapíthatatlan hányás hamisítatlan jelei a betegség súlyosabbá válásának. Ilyen körülmények között haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, különben a következmények végzetesek is lehetnek.

Mi a Crohn betegség kiváltó oka?

Sajnos az igazság az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a Crohn betegség kiváltó oka ismeretlen. A szakemberek úgy gondolják, több tényező együttese idézi elő ezt a komoly rendellenességet.

Egyrészt az immunrendszer nem megfelelő működése, másrészt a negatív környezeti hatások (például kórokozók) is nagy szerepet játszhatnak a Crohn kialakulásában. Sőt, a genetika is közrejátszik ebben – meg is örökölhetjük a Crohn-t a felmenőinktől. A rossz szokások, úgymint a dohányzás is hajlamosíthat a tünetek megjelenésére.

A Crohn betegség kezeléséről

Ahogy már megjegyeztük korábban, a kórból teljesen nem lehet felgyógyulni, viszont a szakemberek gyógyszeres kezeléssel tünetmentesíthetik a pácienseket. Súlyosabb esetekben műtéti úton történik a kezelés. Abban az esetben, ha a betegek megfelelő gyógykezelésben részesülnek, teljes mértékben visszatérhetnek a normális, megszokott életükhöz – természetesen fájdalom nélkül.

crohn betegség kezelése

A Crohn elleni gyógyszerek széles spektrumon mozognak, viszont a tapasztalat azt mutatja, ami segít az egyik páciensen, nem biztos, hogy a másikon is fog. Az idő dönti tehát el, hogy a saját személyre szabott esetünkben melyik típusú készítmény válik be.

Crohn betegség étrend – min kell változtatnunk?

Mivel a Crohn elsősorban a beleket, a bél- és emésztőrendszer működését veszélyezteti, a betegeknek létfontosságú a táplálkozási szokásaik megreformálása. A kór negatívan befolyásolja a szervezetünk szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagok felszívódását, így az érintettek az esetek döntő többségében alultáplálttá válnak.

Ennek tükrében nagyon fontos, hogy a betegségben szenvedők speciális Crohn diétát kövessenek. A speciális étrend következményeként a súlyosabb tünetek visszaszorulnak, és a már említett hullámzás (rossz és jó időszakok között) sem terheli meg nagyon a szervezetet.

Hogyan állítsuk össze a Crohn diétát?

A diéta összeállításánál figyelembe kell venni a páciens aktuális egészségügyi állapotát, a panaszok kiváltó okát, no meg persze a beteg egyéni ízlését. Az étkezési szokások megreformálása során fektessünk fokozott figyelmet a kis adagokban való, gyakori táplálkozásra – naponta együnk legalább 5-6 alkalommal, így megelőzhetjük a belek túlterhelését és a gyulladás létrejöttét.

krón betegség

A Crohn betegekre jellemző az étkezések utáni rosszullét- ha viszont kevesebbet fogyasztanak egy-egy étkezés során, ettől a kellemetlen, puffadáshoz hasonlatos érzéstől sem kell tartaniuk. A speciális étrend bevezetésekor ajánlatos naplót is vezetni, pontosan feltüntetve, mit, mennyit és mikor ettünk.

Milyen ételekből áll a Crohn-os betegek étrendje?

Alapvetően a diéta fehérjedús ételekben bővelkedik. A tápláléknak ideálisan energiában gazdagnak, viszont zsírszegénynek kell lennie. A páciensek kerüljük a csípős, fűszeres ételeket. A diétás rántott leves, főtt burgonya, párolt zöldségek, pirítós, főtt rizs és tészta minden gond nélkül beilleszthetők az új étrendbe.

A tápanyag felszívódás megkönnyítésének érdekében a betegeknek különösen nagy figyelmet kell szentelniük napközben a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre is.