Hogyan küzdjük le a szénanáthát?

Szénanátha
Szénanátha

A szénanátha tünetei a növények virágzásának időszakában jelentősen felerősödnek és kész rémálommá képesek tenni a mindennapokat. Az immunrendszer állapotától függ, hogy a beteget mennyire gyűri maga alá a betegség, de akár hónapokon át tartó folyamatosan orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, orrviszketést is eredményezhet. A betegek javarésze nem is tudja, hogy mivel áll szemben, mert a tünetek viszonylag rövid időn belül megszűnnek, így nem is fordul orvoshoz.

A virágpor mellett a háziállatok szőre vagy akár a házban lévő por miatt is kialakul a szénanátha, de a tavaszi-nyári időszakban jellemzően többen szenvednek a tünetektől. Tulajdonképpen egy allergiáról beszélünk, így a legfontosabb az allergén elkerülése lenne, ha mindez megoldható. Emellett az orvosok által végzett Prick-teszt is számos eseten eredményhez vezet és a gyógyszeres kezelés jelentősen enyhíti a tüneteket.

A kezelés mellett a megelőzésre kell a legfontosabb hangsúlyt fektetni, mert az immunrendszer megerősítésével a legtöbb esetben elkerülhető a probléma.

 

A leghatékonyabbnak az immunterápia bizonyul, amelyre az allergiaszezon után kell sort keríteni, így a következő szezonig lesz ideje a szervezetnek felkészülni és megerősödni.

A lakáson kívül lévő allergéneket nem lehet távol tartani, de a pollenjelentések figyelésével, gyakori arc-, kéz-, hajmosással, valamint napszemüveg viselésével a tünetek jelentősen enyhíthetőek. A szénanátha komolyan ronthat az életminőségünkön, így mindent meg kell tenni a megelőzése és a kezelése érdekében is, hogy a nyári hónapokban ne csak árnyékai legyünk önmagunknak.