Hivatalosan is influenzajárvány van hazánkban

Influenza
Influenza

Az őszi és kora tavaszi időszak tulajdonképpen arról szól, hogy lessük a híradásokat: jön az influenza vagy sem? Az idei enyhe időjárás előrébb hozta a folyamatokat és már február közepén bejelentették, hogy hivatalosan is tombol az influenzajárvány Magyarországon. Az orvosi bejelentések alapján február 3-9 között nem kevesebb, mint 17 100 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Mindez jóval több, mint az ezt megelőző héten, így egyértelmű, hogy a betegek száma folyamatosan emelkedik.

Sokan a betegség megjelenésével is azt gondolják, hogy csak egy egyszerű megfázás, de a tünetek súlyosbodnak és szinte kihagyhatatlan az orvosi segítség. A leginkább érintett területek Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye, itt még egyelőre folyamatosan növekszik a betegek száma. Ezzel szemben Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lassan csökkeni látszik az influenza tüneteivel orvoshoz fordulók száma. Mint az eddigi években, most is a gyermekek és az öregedő korosztály van a legnagyobb veszélyben. A hivatalosa adatok szerint a betegek több, mint egynegyede 15 év alatti. Veszprém megyében ennél is drasztikusabb a helyzet, ott a megbetegedések 70%-a a legfiatalabbakat érinti.

Nem szabad elhanyagolni az influenza tüneteit, mert komolyabb gyulladásokhoz, fertőzésekhez vezethet, amelyeknek a kezelése igen körülményes és hosszas folyamat. A legnagyobb problémát a betegség gyors terjedése okozza, így iskolákban, óvodákban, amikor felbukkan az influenza nagyon gyorsan végig szalad a gyermekek jelentős részén. Ajánlott a beteg gyermekeknek otthon maradni, hogy a társaik ne legyenek veszélyben.