Epicutan teszt – komoly kellemetlenségektől kímél meg minket a modern vizsgálat

epicutan teszt

Az epicutan teszt az allergiás bőrreakciók kiváltó okának felderítésében tesz jó szolgálatot, és az egészségügyi probléma további kezelésében is nagy szerepet játszik.

A legfőbb pajzsunk: a bőr

A legnagyobb szervünkként a bőr rengeteg hatásnak van kitéve nap mint nap. S itt nem csupán a környezeti hatásokra gondolunk: a bőr kozmetikumokkal, vegyszerekkel, egyéb kémiai anyagokkal áll rendszeresen közvetlen kapcsolatban. Mivel mindannyian másak vagyunk, érthető, hogy egyénenként másként reagál a bőrünk is ezekre a hatásokra.

Az érzékenyebbek, allergiára hajlamosabbak bőre megsínyli ezeket a „találkozókat”, és bőrgyulladás, ekcéma alakulhat ki az esetükben. Az eredményes kezelés szempontjából rendkívül releváns, hogy a szakorvos tudja, milyen anyag is váltotta ki egészen pontosan az irritációt. Ezt a célt szolgálja az epicutan teszt, amelynek elvégzése viszonylag gyors és abszolút fájdalommentes.

Hogyan zajlik pontosan az epicutan allergia teszt?

 

Az epicutan teszt elsőszámú célja a problémát okozó allergén anyag felderítése. Ennek érdekében a szakemberek kontaktot teremtenek a lehetséges kiváltó allergén anyag(ok) és a bőrfelület között, és az eredményeket górcső alá véve meghozzák a konklúziót. De hogyan történik mindez?

Nos, az epicutan teszt elvégzéséhez a vizsgálni kívánt allergén anyaggal átitatott korongokat helyeznek a páciens hátára. Ez megközelítőleg egy órát vesz igénybe. Az allergénnek azonban több idő kell ahhoz, hogy kiválthassa lehetséges hatását a bőrön, ezért a korongok a páciens hátán maradnak megközelítőleg 48-72 órán (nem ritkán egy egész héten) keresztül.

Ez a viszonylag hosszú időtartam azért szükséges, mert egyes allergéneknek több időre van szükség, hogy kiválthassák az azokra jellemző panaszokat.

Milyen allergén anyagokat vizsgálhatunk az epicutan teszttel?

A teszttel vizsgálható allergén anyagok rendkívül színes skálát járnak be. Alapvetően fémek, illatanyagok, ételadalékok, a korábban már említett szépségápolási készítmények, vegyszerek vethetők alá a vizsgálatnak.

epicutan teszt ára

Ám ez csupán a jéghegy csúcsa, az epicutan teszt valóban sokoldalúan alkalmazható, s ebben rejlik a nagyfokú hatékonysága is. Sőt, fogászati anyagokra is érdemes allergia tesztet végeztetni, különösen a nagyobb volumenű fogorvosi beavatkozások előtt.

Ezt nevezik fogászati epicutan tesztnek, amelynek során a fogászati fém és műanyag lehetséges allergén hatásait vizsgálják. A fogászati epicutan teszt semmiben nem különbözik az egyéb allergén anyagokkal végzett vizsgálattól, de megkíméli a pácienst attól a roppant kellemetlen (no meg komoly anyagi veszteséggel járó) szituációtól, hogy a beépített fogászati implantátum utólag, a kezelést követően váltson ki allergiás tüneteket.

Ha ez utólag derül ugyanis ki, sajnos a fogászati beavatkozást meg kell ismételni, ami nemcsak fájdalmas „macera”, de rendkívül költséges is. Viszont, ha előzetes tudással vértezzük fel magunkat, mindez elkerülhető.

Epicutan allergia teszt – részletek, amelyekkel érdemes tisztában lenni

A legtöbb allergiás teszttel ellentétben ezt a tesztet nem szükséges éhgyomorral végezni. Az allergénnel átitatott korongokat a bőrgyógyász a nap bármely szakában felhelyezheti a bőrre. Ha a páciens rendszeresen szed allergia elleni gyógyszereket, a teszt kiértékelésig azokkal nem feltétlenül kell felhagynia (erről majd a kezelőorvos határoz).

Míg a teszt folyik, a hátat ideális esetben ne érje nedvesség, a páciensek ne tegyék ki magukat fokozott intenzitású testmozgásnak, sportnak sem, az izzadás elkerülése végett. S bár a teszt valóban nem jár fájdalommal, enyhe irritáció, viszketés felléphet, különösen az első órákban, ám ez teljesen normális.

Amennyiben a tünetek erősödnek és komollyá válnak, például nehézlégzés, remegés vagy láz formájában, azonnal kérjünk orvosi segítséget! Ezek a veszélyes tünetek rendkívül ritkák, ám mégsem példanélküliek.

Az epicutan teszt ára

Az árak természetesen az adott bőrgyógyászati intézmény díjrendszere függvényében változnak, de általánosságban elmondható, hogy egy adott allergén vizsgálata (jellegétől függően) 22-32 ezer FT között mozog.