Eper allergia: nem csak ízletes gyümölcsről van szó!

eper allergia

Ízletes, méretes, piros gyümölcs, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal, néha viszont az eper allergia kíséri fogyasztását. Az eper sokak kedvencének számít a kora nyári időszakban, viszont fontos tisztában lenni azzal, hogy akár eperallergia tünetei is együtt járhatnak vele.

2 éves kor alatt nem is ajánlják, hogy bevezessük az étrendbe, hiszen a kicsiknél gyakran jelentkezik allergiás reakció az újonnan megkóstolt alapanyagokra.

Mivel allergia azonban bármelyik életkorban megjelenhet, ezért a bőr felső rétegének duzzanatával járó panaszok esetében érdemes az eperre, mint allergiát kiváltó tényezőre asszociálni.

Fókuszban a keresztallergia

Egy svéd kutatás szerint az eper allergia hátterében keresztallergia is állhat. Az eperben ugyanis felfedezték azt a fehérjét, ami nagyon hasonlít a nyírfapollenben jelen levő allergénre. Ez a hasonlóság keresztallergiát válthat ki.

Ilyenkor az allergiás reakció rendszerint a szájüregben jelentkezik, vagyis viszketéssel, nyelvduzzanattal, a garat vizenyős elváltozásaival járhat együtt. A hasi görcsök sem ritkák az érintetteknél akkor, ha epret fogyasztottak.

Alapesetben megúszhatjuk némi csalánkiütéssel, ami a bőr felső rétegét érinti, és csupán némi duzzanatot okoz. Ezek a viszkető csalánfoltok igen gyorsan kialakulhatnak, akár néhány perc is elegendő megjelenésükhöz, de hasonlóan néhány nap alatt teljesen el is múlnak. Súlyos esetben a szemhéj, a nyelv és az ajkak duzzanata is kíséri a jelenséget.

Az eper allergia tünetei mindenképpen arra hívják fel a figyelmet, hogy egy allergia vizsgálat elvégzése aktuális lehet. A fájdalommentes eljárásnak köszönhetően világosan láthatunk, és fény derülhet mindazokra az alapanyagokra, környezeti tényezőkre, melyek allergiát válthatnak ki esetünkben.

Tünetek az eper fogyasztását követően

Az eper allergia kiütés könnyedén felismerhető, hiszen rendszerint az eper elfogyasztását követően jelenik meg. A bőrpanaszok mellett gyomor- és bélrendszeri kellemetlenségek is jelentkezhetnek.

eperallergia

Fontos tudni, hogy amennyiben az ödéma a gégében, az ajkakon, a szemhéjon jelentkezik, akkor nem egyszerű esettel van dolgunk, és sürgős orvosi ellátás is szükségessé válhat.

Nem véletlen, hogy 2 éves kor alatt a szakemberek egyáltalán nem javasolják, hogy megkóstoltassuk a gyerkőccel az egyébként rendkívül ízletes gyümölcsöt. Ilyenkor a tejtermékek is gyakran panaszokat okoznak, nem érdemes kísérletezni egy másik, allergéneket tartalmazó alapanyaggal.

Fokozott immunreakció

Az eper allergia tünetei azt mutatják meg, hogy az immunrendszer fokozottan reagál az alapanyag jelenlétére. Ilyenkor tulajdonképpen tévesen azonosítja az elfogyasztottat, és hisztamint szabadít fel, mely a véráramba kerülve okozza a különféle tüneteket.

Érdemes elkülöníteni egymástól az ételallergiát és az étel-intoleranciát. Míg az elsőnél akár súlyos panaszok is jelentkezhetnek, addig az intolerancia hasonló, ám enyhébb tüneteket okoz.

Ízletes vitaminbomba a kora nyári időszakban

Még a nyári hónapokat sem kell elérnünk ahhoz, hogy a piacokon már tömegével jelenjen meg az illatos és látványos eper. Mindannyian imádjuk nyersen, tortán, levesként, vagy egyéb kreatív módokon elkészítve. Ha viszont akár csak egyszer is allergiás tünetek jelentkeztek fogyasztását követően, akkor megéri óvatosnak lenni vele.

Különösen igaz ez a gyermekekre, de az eper allergia nem korhoz kötött, tehát a felnőttek egy része is reagálhat érzékenyen. Az enyhének számító csalánkiütéseket is jobb elkerülni, ezért az eper allergia okot ad arra, hogy kiiktassuk étrendünkből az alapanyagot.

Nézz körül a piacon, hiszen sokféle egyéb, elképesztő ízvilágot kínáló gyümölccsel találkozhatsz a tavaszi-nyári időszakban! Az ételallergiát érdemes komolyan venni, és azokat a feldolgozott élelmiszereket is elkerülni, melyek az érintett anyagot tartalmazhatják.

Ne feledd, mindig van más alternatíva, és csak kreativitás kérdése, hogyan kombinálod a tányérra kerülő alapanyagokat úgy, hogy azzal biztosan ne okozz kellemetlen panaszokat az elfogyasztást követően.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás