Egyre több a megfázás, de ez még nem influenza

Influenza
Influenza

Az őszi és tavaszi időszakban egyre több megfázást regisztrálnak minden évben, de az idei enyhe tél miatt az utóbbi hetekben is megemelkedett a betegek száma. Az orvosok úgy vélik, hogy ez nem influenza, hanem egy őszi vírus, amely az elmúlt hetekben az ország egész területén „garázdálkodik”.

Nagyon sokan fordulnak orvoshoz torokfájással, köhögéssel és nem ritka a láz sem ezekben az esetekben. Ezek a betegségek cseppfertőzéssel fertőznek, így egy zárt térben tartózkodók nagyon könnyen megbetegedhetnek. Aggodalomra egyelőre még nincs ok, mert a szakemberek szerint ez még nem influenza, habár a gyenge tél miatt valószínű, hogy hamarosan Magyarországon is megjelenik. Számos hazai országban tömegesen jelentkeznek az ügyeleteken hasonló tünetekkel, a közelmúltban például Pécsett volt olyan nap, ahol több százan mentek orvoshoz. Az orvosok nem javasolnak minden esetben gyógyszeres kezelést, csak akkor, amikor már komolyabb tünetek és magasabb láz is jelentkezik. Előreláthatóan a felső légúti megbetegedések mellett az influenza is hamarosan felüti a fejét, így a védőoltások beadatása ajánlott.

Ezek a szerek viszonylag rövid idő alatt fejtik ki a hatásukat, így talán még nem késő felkészülni az influenzára. December első felében közel 10 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, de egyelőre még egy esetben sem mutatták ki az influenza vírust. A szervezet megerősítése ajánlott a téli időszak előtt, így nem sikerül majd ennek a fránya vírusnak sem legyengítenie az embert.