Beerősít a parlagfű

Felmérések szerint hazánkban 1,5-2 millió ember szenved parlagfű allergiában.
Felmérések szerint hazánkban 1,5-2 millió ember szenved parlagfű allergiában.

A csapadékmennyiség és a hőmérséklet nagyban befolyásolja a pollenszezont. Július közepén a hőség szinte teljesen kiszárította a talajt és növényzetet. A száraz időszak után azonban sok eső esett, amely életre keltette a növényeket. Az időjárás-előrejelzések szerint a következő időszakban emelkedik a hőmérséklet és ezzel együtt nő a levegő pollenkoncentrációja, szó szerint megkezdődik a parlagfű virágkora.  
A tavalyi parlagfű szezon viszonylag rövid volt, de többször mértek rendkívül magas értéket. 2010 augusztus 27-én Nyíregyházán például a valaha mért legmagasabb értéket regisztráltak.

Felmérések szerint hazánkban 1,5-2 millió ember szenved parlagfű allergiában.

Néhány tanács az allergia enyhítésére
A lakás szellőztetését városokban reggel 6 és 8 között, vidéken este 7 és éjfél között végezze, a levegő pollentartalma ezekben az időszakokban a legalacsonyabb. Gyakran mosson hajat, zuhanyozzon és cseréljen ruhát. Amennyiben lehetséges, a viselt ruhát ne a hálószobában gyűjtse,   a virágzó növényeket se ott tartsa. Az ablakokra szerelhető pollenszűrő háló igen hatékonyan távol tartja a levegőben lévő szemcséket. Ha allergiás, akkor a kerti növénygondozást és fűnyírást bízza a család többi tagjára.
Ha lehetséges szabadságát a pollenszezonra tervezze és frissüljön fel a hegyekben vagy a tengerparton. Allergiaszezonban érdemes kerülni a forgalmas utcákat, mert a pollenek a kipufogógázzal és a koromszemcsékkel keveredve erősen roncsolják a nyálkahártyát.