Ahhoz, hogy megfelelően táplálkozzunk, előnyben kell részesítenünk néhány élelmiszer-típust, másokat pedig természetesen egyre nagyobb mértékben ki kell szorítani ebből. A szakemberek javasolják bőséges fogyasztásra a zöldség- és főzelékféléket, gyümölcsöket, a barna kenyeret, a halat, valamint a burgonyát, amelyek egyaránt fontosak az egészséges táplálkozás szempontjából. Mérsékelt fogyasztásra ajánlják például a nem zsíros húsokat, valamint húskészítményeket, az olyan tej és tejtermékeket, amelyek zsírszegények, a különböző zsiradékokat (pl. olaj, margarin), hüvelyeseket, tésztát vagy épp a tojást többek között.
A vörös húsokkal szemben (sertés, marha) jobb, ha előnyben részesítjük a fehér húsokat, mint például a halat, valamint a szárnyasokat az egészséges táplálkozás elérése érdekében. A halak hihetetlenül egészségesek, gyakorlatilag minden szakember kiemeli a jelentőségüket az egészséges táplálkozásban. Érdemes lehet a mediterrán konyha receptjeire is figyelni, mivel rengeteg érdekes, egészséges elkészítési módot fejlesztettek ki a déli gasztronómusok.