Az asztma tüneteit komolyan kell venni!

asztma tünetei
Asztma tünetei

Az utóbbi években, évtizedekben óriási fejlődésen ment keresztül az orvostudomány és rengeteg betegségre megtalálták a gyógymódot vagy a kezelést annak érdekében, hogy legalább enyhítsék a tüneteket, ha nem lehet teljesen meggyógyítani.

Viszont még most is vannak olyan kórok, amelyekre nincs gyógymód, de a kutatások megállás nélkül folynak és reménykedni kell, hogy egyre több betegségre fogják megtalálni a megoldást. Az egy ilyen gyógyíthatatlan kór az asthma bronchiale, aminek különféle típusai és súlyossági szintje van.

Bár nem gyógyítható, de az asztma tünetei jelentős mértékben kezelhetőek, bár az is igaz, hogy életmódváltást követel és befolyással van a mindennapi életre, hiszen rohamok léphetnek fel, amikor azonnal cselekedni szükséges. A kór megjelenéséhez a genetika is hozzájárul, de a környezeti tényezők szintén felelősek lehetnek. A tünetek jelentkezésekor a légutak átmérője lecsökken és a nyálkahártya sűrű nyákot termel, ennek következtében a levegő nem tud áramlani.

Az asztma tüneteinek jelentkezése több mindentől függ.

Előidézhetik allergének, vírusok, de a füst, szmog, hideg levegő vagy megerőltető testmozgás is idesorolható. Sajnos az ilyen rohamok bármikor jelentkezhetnek és ilyenkor a szenvedő páciens csak kapkodni tudja a levegőt, mivel az nem tud áramlani. Amennyiben valaki tudja, hogy szénanáthában szenved, annak fokozottan oda kell figyeljen mindenre, mivel nagy az esély arra, hogy kialakul nála az asztma.

Az asztma tünetei között ott van a kilégzéskor a nyújtás és a sípoló hang, de sajnos nem ritka a nehézlégzés és a mellkasi szorítás sem. Amikor valaki észreveszi, hogy az asztma tünetei jelentkeznek nála, akármilyen gyengék is, azonnal szakorvoshoz kell fordulnia, mivel a rohamok súlyosbodhatnak és bármikor rátörhetnek.

A megfelelő diagnózis felállítása után, a célzott kezelésre felírt készítményt a páciens mindig magánál kell tartania, bárhová megy, hiszen a saját életét mentheti meg, ha azonnal tudja használni, amint az asztma tünetei rohamokban jelentkeznek. Felelősen betartva a szakorvos utasításait, teljes életet lehet élni.