Az asztma tünetei orvosi útmutatóval kordában tartható

Asztma tünetei

Még mindig nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az asztma tünetek együttese vagy betegség, de abban mindenki egyetért, hogy nagyon komolyan kell venni a problémát.

Asztma tünetei odafigyeléssel enyhíthetőek

Az asztma tünetei közé sorolható a nehézlégzés, a szárazon jelentkező köhögés és olykor a szorító mellkas is, amit különböző tényezők válthatnak ki. A nehéz fizikai megterhelés, bizonyos légúti fertőzések és különféle allergének is kiválthatják ezeket a tüneteket. Azt lehet mondani, hogy a fiatalabb korosztályt érinti leggyakrabban, bár nem kevés azok száma sem, akik 40 év felett tapasztalják a jelentkezését. Természetesen a rohamok változóak. Néha enyhébbek és gyorsan megszűnnek a panaszok, máskor hosszabb ideig kínozza meg az embert. Az asztma tünetei a felnőtteknél is ugyanolyan odafigyelést igényel, mint a fiatalabb korosztálynál. Amikor sípolással jelentkezik a légzés, fokozódik a légszomj és szorítás van a mellkasban, akkor azonnal be kell vetni a gyógy-készítményeket, amelyek a hörgők simaizmait képesek ellazítani, ezáltal megnyílnak a légutak és könnyebbé válik minden lélegzetvétel. Sajnálatos módon, hazánkban egyre több azok száma, akiket az asztma tünetei gyötörnek és ez a szám évről-évre növekszik. Például a szénanáthás személyeknél fokozott a veszély az asztma kialakulására, amennyiben nincsenek megfelelően kezelve az allergiás tünetek. Meg kell különböztetni az allergiából kialakuló asztmát attól, amit nem pollenek vagy gomba spórák okoznak. Bár arra még nem jöttek rá, hogy a nem allergiából származó asztma miként alakul ki.

Az asztma tünetei fokozottan jelentkeznek, amikor provokáló tényezőkre, más néven triggerekre hevesen reagál a szervezet. Ilyen triggerek a dohányzás, az influenza, a hideg levegő vagy éppen a hőmérsékletváltozás. természetesen ez nem olyan kór, amit a tüdőgyógyász ne tudna kordában tartani, persze csak akkor, ha a páciens betartja az utasításokat. Amikor az asztma tünetei jelentkeznek, azonnal szakorvoshoz kell menni, aki egy alapos vizsgálat után előírja a kezelés módját, ami történhet gyógyszerekkel és kiegészítő terápiákkal, amilyen a sópipa vagy sóbarlang.