Az allergia tünetei kellemetlenek és olykor fájdalmasak

Az allergia tünetei

A meleg évszakot sokan szeretik és ugyanolyan sokan utálják is. Egyeseknek a tavasz beköszöntésével megérkezik a kirándulások, strandolások időszaka, másoknak pedig a kellemetlen tünetek megjelenésének ideje. Már kora tavasszal tapasztalható az allergia tünetei azoknál, akik érzékenyek a tiszafafélékre.

Az allergia tünetei

Vannak személyek, akik több mindenre is allergiások, ezért gyakran tavasztól őszig tart a rémálom. Mivel számos dolog okozhat heves reakciót a szervezetben, ezért a tünetek is változatosak. Nemcsak a közismert szénanátha miatt alakulnak ki az allergia tünetei, hanem ételek, gyógyszerek és különféle vegyszerek meg kozmetikai termékek egyaránt. A leggyakoribb tünetek nagyon hasonlóak a nátha tüneteivel, hiszen tüsszögés, folyamatos orrdugulás és orrfolyás kíséri, de a torokkaparás és szemviszketés sem ritka. A köhögést és nehézlégzés szintén allergiagyanús tünet. Amennyiben nem vagyunk biztosak, hogy a jelentkező kellemetlenségek az allergia tünetei vagy inkább megfázás következményei, keressünk fel egy szakorvost, aki ezt teljes bizonyossággal meg tudja állapítani! Olykor a bőr jelzi, hogy valamit nem tolerál a szervezet, ilyenkor az allergia tünetei bőrkiütés, csalánkiütés, ekcéma formájában jelenik meg. Ételallergia esetén émelygés, hasi fájdalom jelentkezik, olykor hányással és hasmenéssel kísérve. A szédülés és ájulás is idesorolható.

Amikor már súlyosabb esetről beszélünk, akkor számolnunk kell az anafilaxiával, ami már életveszélyes is lehet. Ilyenkor a légutak beszűkülnek, a torok is megdagad, ezáltal a fulladás veszélye is fennáll. Csökkenhet a vérnyomás, amit ájulás, olykor pedig eszméletvesztés is követ és sajnos a halálos kimenetelt sem szabad félvállról venni. Az ételek kategóriájában, az allergia tüneteit leginkább a glutén, tojás, szója, hal, rákfélék és az olajos magvak okozzák. Természetesen más étel is okozhat, de ezek a leggyakoribbak. Gyermekeknél igen gyakori a tehéntej, málna, eper okozta allergiás reakció. Ezeket elhagyva vagy más alternatívákkal helyettesítve, megelőzhetőek az allergia tüneteinek a megjelenése.