Az A-vitamin hiány a szervezet számos területét károsan befolyásolja

a vitamin hiány

A-vitamin hiány akkor fordul elő, ha a szervezet nem jut elegendő A-vitaminhoz. Az A-vitamin hiányos étrend és bizonyos betegségek okozhatnak ilyen állapotot. Az A vitamin hiány tünetei közé tartoznak a látási problémák, például az éjszakai vakság. A kezelés magába foglalja bizonyos étrendkiegészítők szedését. Az A-vitamin hiányt megelőzhetjük, ha sok A-vitamint tartalmazó élelmiszert fogyasztunk.

Mi az A-vitamin?

Az A-vitamin vagy más néven retinol a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Működésünkhöz nélkülözhetetlen, és mivel a szervezet nem termeli, külsőleg kell biztosítani. Az A-vitamin részt vesz a látás folyamatában, különösen a látás sötéthez való alkalmazkodása során, az immunrendszer működésében, a bőr és a hámsejtek működésében, valamint biztosítja a normál reprodukciós funkciókat és a magzati fejlődést.

Az A-vitamin hiány tünetei közé tartoznak a látászavarok, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képesség és a bőr rendellenességei, beleértve a bőr és a haj túlzott kiszáradását vagy a törékeny körmöket.

Melyek az A-vitamin hiány okai?

 

Az A-vitamin a táplálékból származik, ezért a hiányának leggyakoribb okai a nem megfelelő bevitel és a bélben történő felszívódási zavarok. Az A-vitamin hiányt okozhatja a retinol forrású élelmiszerekben szegény étrend vagy az általános alultápláltság. Hiányállapot akkor is kialakulhat, ha fokozott A-vitamin szükséglet áll fenn, például kanyarós gyermekeknél.

Hogyan ismerhető fel a retinol hiány?

Az A-vitamin hiány gyanúját jellegzetes tünetek váltják ki. Számos különböző laboratóriumi vizsgálatot alkalmaznak a diagnosztizálására, az okok meghatározására és az egyidejűleg fennálló rendellenességek felderítésére. Ezek mindegyikénél vénás vérmintából végzik az elemzést.

Hogyan korrigálható az A-vitamin hiány?

A retinol avitaminózis megelőzése az azt biztosító termékek beiktatásán alapul a napi étrendbe. Érdemes nem elfelejteni, hogy naponta többször fogyasszunk gyümölcsöt és zöldséget. Ez az A-vitamin raktárak feltöltésén túl számos más előnnyel is jár. Ez vonatkozik a kisebb hiányállapotokra is, amelyek nem okoznak jelentős tüneteket.

Az A vitamin hiány pótlása a legkülönfélébb táplálkozási források segítségével lehetséges. A retinol az állati eredetű élelmiszerekben, mint a máj, a tojássárgája, a tej és a tejtermékek található meg.

a vitamin hiány tünetei

Másrészt a növényi eredetű élelmiszerekben, például a spenótban, salátában, brokkoliban, sárgarépában, pirospaprikában, sütőtökben, paradicsomban, őszibarackban, sárgabarackban, görögdinnyében, szilvában, narancsban, sárgadinnyében vagy cseresznyében is jelen van.

Érdemes megjegyezni, hogy a benne gazdag termékeket zsírtartalmú étkezés közben vagy után kell fogyasztani. Az A-vitamin felszívódását a szervezetben más vitaminok (B-, C-, D- és E-vitamin) és bizonyos elemek (kalcium, foszfor és cink) is fokozzák. A koffein, a nikotin és az alkohol jelentősen csökkenti a felszívódását.

Miért szereti a bőrünk az A-vitamint?

Az A-vitaminról köztudott, hogy sok mindent megtesz a bőrért. A pattanások megelőzésétől kezdve a természetes hidratálás elősegítéséig sok mindenért felelős. Valójában ez az alapvető tápanyag olyan nagy szerepet játszik a szervezetünk működésében és a bőr egészségének fokozásában, hogy történetesen az egészséges bőr egyik legfontosabb összetevőjeként tartják számon.

Az A vitamin hiány bőrtünetei között meg kell említeni a gyengébb és fénytelen hajat, a törékeny körmöket, illetve az érdes és kemény bőrt. Az A-vitamin fontos a bőrsejtek létrehozásához és javításához is.

Emellett segít leküzdeni a bizonyos bőrproblémák okozta gyulladást. Az ekcéma és más bőrproblémák kialakulásáért az is felelőssé tehető, ha nem kapunk elég A-vitamint. Az ekcéma olyan állapot, ami száraz, viszkető és gyulladt bőrt okoz.

Az A-vitamin hiánya a kiegyensúlyozottan táplálkozó embereknél ritka. Ha avitaminózis tünetei jelentkeznek, elegendő az étrendet e fontos komponensben gazdag termékekkel gazdagítani. Az alacsony A-vitamin szint kezelése étrendkiegészítő készítmények formájában is történhet. Ha ez nem működik, az A-vitamin hiány pótlása végett orvoshoz fordulni kell.