Amit a tejfehérje allergiáról tudni érdemes

tejfehérje allergia

A tejfehérje allergia, más nevén a tejallergia az egyik leggyakoribb ételallergia, amely főleg gyermekkora jellemző, de tünetei a felnőttkorban is fennállhatnak. Nem keverendő a tejcukor érzékenységgel, vagy laktóz intoleranciával, a kettő ugyanis eltérő betegség, még ha sokszor válthatnak is ki hasonló reakciókat.

Mostani cikkünkben először ezt a két allergiatípust különböztetjük meg egymástól, majd kitérünk a tejfehérje allergia jellemző tüneteire, a tejfehérje allergia vizsgálat lehetőségére és az ilyenkor követendő életmódra is.

Mi a különbség a tejfehérje allergia és a tejcukor érzékenység között?

A tejfehérje allergia ugyanaz, mint a tejallergia, csak más elnevezéssel. Ekkor a szervezet az elfogyasztott tejtermékben lévő tejfehérjét (kazeint) allergénként észleli és kóros immunválasszal reagál rá. Ezzel szemben a tejcukor érzékenységet, azaz laktóz intoleranciát a laktáz emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya okozza.

 

Fontos különbség a kettő betegség között, hogy laktóz érzékenység esetén a szervezet képes lehet a kisebb mennyiségű tejjel bevitt laktáz bontására. Ezzel szemben tejfehérje érzékenység esetén már a legkisebb mennyiségre is kóros immunválasz érkezik.

tejfehérje érzékenység

További fontos különbség, hogy a tejcukor-érzékeny fogyaszthat tejtartalmú ételeket, ha az laktózmentesek. Tejfehérje érzékenység esetén semmilyen, még laktózmentes termékek sem fogyasztható, hiszen azok tejfehérjét ugyanúgy tartalmaznak.

Melyek a tejfehérje allergia tünetei?

A két betegség tüneteit is sokszor nehéz megkülönböztetni egymástól, hiszen nagyon hasonló reakciót válthat ki az emberi szervezetből. A tejfehérje allergia tünetei között az allergiás reakciók szerint létezik:

· I. típusú reakció, mely a tej kis mennyiségétől is perceken belül jelentkezik,

· II. típusú reakció, az úgynevezett késleltetett reakció, amely a tejtermék fogyasztását követő két órán túl, de akár napokkal később lép fel.

Az I. típusú reakciók közé tartozik a csalánkiütés, a bőr vagy a szájnyálkahártya, esetleg az ajkak viszketése, köhögés, zihálás, nehézlégzés, a nyelvek, ajkak vagy a torok duzzanata vagy az orrfolyás. Szintén felléphet hányinger, hányás, hasmenéses széklet és súlyosabb esetben olyan szív és érrendszeri tünetek, mint a hirtelen vérnyomáscsökkenés vagy szédülés.

A II. típusú, késleltetett reakció lehet az ekcéma megjelenése, krónikus hasfájás, reflux, székrekedés, véres széklet. Ezeken kívül előfordulhat súlyvesztés és olyan pszichológiainak tűnő reakciók, mint a nyugtalanság vagy az étvágytalanság.

A legsúlyosabb reakció az életveszélyes állapotot előidéző allergiás roham (anafilaxiás sokk). Egyes olajos magvak, mint a dió, mandula vagy mogyoró után tej az egyik leggyakoribb allergén, amely ilyen rohamot válthat ki.

Ilyenkor az ajkak, a nyelv és a gége nyálkahártyája annyira megduzzadnak, hogy teljesen elzárhatják légutakat, valamint hirtelen vérnyomásesést, keringési elégtelenséget is okozhat. Ha erre utaló tüneteket észlelünk tejfogyasztás után, azonnal hívjunk mentőt!

tejfehérje allergia tünetei

A tejfehérje érzékenység, mint táplálékallergia tünetei igencsak változatosak és sokszor nehéz őket megkülönböztetni egymástól. Ráadásul egyfajta allergén több tünetet is okozhat, valamint ugyanazt a tünetet többfajta, egyszerre meglévő érzékenység is kiválthatja.

Hogyan történik a tejfehérje allergia vizsgálat?

Alapvetően három típusú tejfehérje allergia teszt létezik. Az úgynevezett megvonásos-terheléses diéta során tejfehérje mentes életmódot kell követni. Ha a tünetek elmúlnak, majd ismételt fogyasztás esetén megjelennek, nagy valószínűséggel tejfehérje intolerancia áll a háttérben.

A Prick teszt során a bőrre egy kis mennyiségű allergén anyagot juttatnak a bőr rétegei közé egy tű és karcolás útján. Ha azon a bőrfelületen, ahol az allergén anyaggal érintkezett, bőrpír, viszketés vagy duzzanat jelentkezik, az szintén tejfehérje allergia meglétét igazolja.

tejfehérje allergia teszt

Végül a harmadik típusú tejfehérje allergia teszt a vérvizsgálat, amely során az allergén specifikus Immunglobulin E vagy Immunglobulin G mennyiségét mérik a vérben – tejallergia fennállása esetén ez megnövekedett mértékben lesz jelen a kóros immunválasz miatt.

Hogyan kezelhető a tejfehérje allergia?

Az egyetlen mód a tejfehérje allergia kezelésére, ha minden tejből készült ételt kiiktatunk az étrendből. Nem csak a tehéntej, de a kecske, juh, kanca teje sem fogyasztható. Ráadásul nem csak a tejtermékekre vonatkozik, hanem minden, tej felhasználásával készült gyógyszerre vagy táplálékkiegészítőre is.

Lényegében kerülni kell mindent, ami akár nyomokban is, de tejet tartalmazhat. Ilyenek lehetnek a sós és édes sütemények, a hentesáruk, levesporok de akár az ételízesítők és az üdítőitalok is.

A tejallergia kialakulása a tudomány mai állása szerint nem előzhető meg és abban örökletes tényezők döntő szerepet játszanak. A kisgyermekek nagy része három éves korára kinövi ezt a betegséget, azonban ebben hatalmas szerepe van annak, hogy milyen korán veszik észre a betegséget.