Allergia: háttérben a psziché betegségei?

Allergia forrás: tgy-magazin.hu
Allergia
forrás: tgy-magazin.hu

Napjainkban egyre többet hallani az allergiáról, és annak kiváltó okairól. A háziorvosok és szakrendelők profijait mind gyakrabban keresik fel allergiás jellegű panaszokkal, ám tény, hogy sok esetben nem konkrét allergiáról van szó. Arról már többször is hallhattunk, hogy számos testi megbetegedésnek pszichés okok állnak a hátterében.

Számos természetgyógyászati módszer között a kineziológia is ezen az elven alapul. A test és a lélek komplex egészként működik, s miként a beteg test rányomja bélyegét a kedélyállapotra, és a mindennapok megélésére, úgy a pszichés problémák is megjelenhetnek testi panaszokkal. Elég csak arra a rengeteg páciensre gondolni, akiknek fejfájását semmilyen konkrét betegség nem támasztja alá, mégis rendszeresen szenvednek a fájdalomtól.

Amikor a feszültségoldók és az antidepresszánsok hoznak csak enyhülést, akkor válik világosan láthatóvá, hogy a probléma a pszichében gyökeredzik, és korántsem alátámasztható laborleletekkel és általános kivizsgálásokkal minden betegség. Nincs ez másként az allergia esetében sem. Kétségtelen, hogy sokaknak okoz problémát a pollen, az állatszőr, a lakásban megtalálható házi poratka, vagy éppen a penészgombák spórái, mégis tény, hogy van, amikor a szervezet az őt ért pszichés hatásokra reagál mintegy vészjelzőként az allergiás megbetegedéssel.

A test jelzi, ha valami miatt végérvényesen felbomlik az egyensúly, megtörik a lélek harmóniája, és nem képes ezt többé testi tünetek nélkül elviselni a szervezet. A belső hangra figyelés gyakran fontosabb lenne, mint folyton azzal foglalatoskodni, ami körülöttünk zajlik.