A szálló por rengeteg bosszúságot okoz

Szálló por

Évek óta azt tapasztaljuk, hogy egyre melegebbek az évszakok és már-már trópusi időjárás uralkodik hazánkban a nyári hónapokban. A kevés és ritka esőzések miatt, a szálló por nagyon meg tudja keseríteni az életünket. Hogyan képes szállni?

A szálló por rengeteg bosszúságot okoz

Mivel annyira finomszemcsés szerkezettel rendelkezik, pontosabban 10 μm alatti átmérőjű, ezért képes szállni. Mivel ez nagyon egészségtelen, ezért gyakran figyelmeztetik az embereket a média különböző forrásain keresztül, ha túl magas a koncentráció, ugyanis már erre is van egy meghatározott egészségügyi határérték. A por megkülönböztetése fizikai alapon történik, pontosabban az átmérőjét veszik alapul. A 100 μm átmérőjűt belélegezve nem jut mélyen a légutakba, mivel elakad az orrban és a szájban. A 4 μm alatti szálló por sajnos már bejut a tüdőbe is, de ha 2,5 μm is kisebb akkor nagyon nehezen képes kiürülni a szervezetből. A természetben akkor keletkezik ennyire pici szálló por, amikor vulkánkitörések vagy erdőtüzek vannak.

Az emberi tevékenységek közül, a fával és szénnel történő tüzelés során keletkezik ez az úgynevezett szálló por. Ez még nem annyira nagymennyiségben, mint amikor a kétütemű motoroknak a tökéletlen égéséből keletkezik, ami sajnálatos módon egyre gyakoribb, bár erre már hoztak egy szabályrendszert, amit tilos átlépni. A szálló por nemcsak kellemetlenséget okoz, hanem egészségügyi kockázata is van, hiszen ingerlik a szem kötőhártyáját és a légutak nyálkahártyáját.

Ebből pedig az következik, hogy a gyakori és nagymennyiségben történő belélegzése asztmához vezet, súlyosabb esetben tüdőrákot idéz elő, de jelentősen megterheli a szív- és érrendszert is. A járművezetőkre is hatással van, mivel a szálló por jelentősen lecsökkenti a látótávolságot, ami pedig baleseteket idézhet elő. Itt is elmondható az, hogy akinek lehetősége van, az előzze meg a belélegzését azzal, hogy vidékre költözik, viszont ezt rengetegen nem tudják kivitelezni. Ha a környezetben nem is, de az otthonában mindenki gondoskodjon arról, hogy minőségi és tiszta levegőt lélegezzen be, amire már számos alternatív megoldás létezik.