A szálló por koncentráció eltérő lehet

Szálló por koncentráció

A tudomány és a technológia olyan ütemben fejlődik, hogy csak kapkodjuk a fejünket, de lépést tartani mégsem tudunk vele. Temérdek jó dolog születik és ezzel sok mindenre találunk megoldást vagy alternatív opciót. Mindenféle műszereket, mérőket megalkottak már, így a szálló por koncentráció mérésére szolgáló eszköz is napvilágot látott.

A szálló por koncentráció mérhető

Ennek köszönhetően megállapíthatjuk, hogy a levegőben mennyire van jelen az a veszélyes 4 μm alatti átmérővel rendelkező szemcse, ami már nem képes megakadni a szájban vagy az orrban, hanem bejut a tüdőbe, ezzel egy sor egészségügyi problémát előidézve. Ha a szálló por koncentráció nagymértékben kimutatható, az jelentősen csökkenti az élhető közeget, hiszen olyan súlyos problémákat is kiválthat, mint az asztma vagy a tüdőrák. A Szegedi Tudományegyetem fizikusai kidolgoztak egy olyan módszert, amivel azonnal eredményt ad, így célzottan tudják elrendelni a korlátozásokat is. Mivel a szálló por koncentráció mérésekor nemcsak a mennyiséget követik figyelemmel, hanem annak összetételét is, így ezen remek fizikusok révén valós időben meg tudják határozni, hogy fekete vagy barna korom van benne.

Előbbit a dízel autók, utóbbit a háztartások bocsájtják ki. Egészségügyi szempontból nézve, olykor ártalmatlan anyagok alkotják ezeket a részecskéket, viszont remek hordozók, így könnyedén megtapadnak rajtuk a veszélyes anyagok, amelyek már károsíthatják az szervezetet. A kisgyermekre különösen veszélyes, hiszen az immunrendszerük még nincs teljesen kifejlődve, így sokkal fogékonyabbak minden ártó hatásra. Azonban az idősebbek vagy a légzőszervi megbetegedésekben szenvedőkre is igen veszélyes lehet.

Tanácsos a hajnali órákban szellőztetni, amikor a nyitott ablakon a szálló por koncentráció jóval alacsonyabb. A 1-50 közötti érték jónak számít, de ha a szálló por koncentráció 301-500 között van, az bizony az egészséges emberekre is a veszélyesen káros. Ilyenkor azonnal el kell hagyni azt a helyet, ahol ez az érték van jelen, nem számít, hogy valaki fiatal vagy idős, egészséges vagy beteg.