A propolisz allergia súlyos tüneteket produkál

propolisz allergia

A propolisz allergia kifejezés hallatán sokakban felmerül a kétely: valóban lehetséges volna, hogy e nagyszerű élőlények, a méhek által termelt, elismerten jó egészségügyi hatással rendelkező anyagra bárkinek is érzékenyen reagálna a szervezete? A csodálatos méhek és a jótékony termékek, amelyek általuk kerülnek hozzánk, rengeteg betegséget meggátolnak.

Olyan egyedi életet élnek a méhek, hogy csak ámulunk a tökéletességükön. Éppen ezért roppant nehéz elfogadni a tényt, miszerint sokan vannak, akiknek a mindennapjait a propolisz allergia tünetei keserítik meg.

A propolisz allergia következményei

Az értékes méhészeti termékek sokaknak visszaadta már az egészségét vagy meggátolta annak kialakulását. Méz, méhpempő, virágpor, propolisz, lépesméz, mind olyan termékek, amelyek hasznos és értékes összetevőkkel szolgálják az emberek egészségét. Viszont akadnak olyanok, akik egyikre-másikra negatívan reagálnak. Viszonylag ritka a propolisz allergia, de igen súlyos következményekkel jár, sőt, olyanoknál is jelentkezhet, akik a mézet vagy a méhpempőt tudják fogyasztani.

Mi a propolisz?

 

Mielőtt belevágunk a propolisz allergia tüneteinek, illetve a lehetséges megoldásainak ismertetésébe, fontosnak tartjuk tisztázni, mi a propolisz, illetve milyen jótékony hatásokkal kell számolnunk, ha a méhek által készített anyag a mindennapjaink szerves részét képezi? Egy olyan anyag, amit a méhek a kaptárokban használnak fertőtlenítésre és a rések betapasztására. Az antioxidáns tartalma igen magas és mint természetes antibiotikum működik. Tele van hámosító hatású flavonoidokkal, ferulasavval, enzimekkel, aminosavakkal, vitaminokkal.

A propolisz az egész kaptár sterilizálója

A méhek által készített sárgás-barna anyag tulajdonképpen a kaptár, vagyis az otthonuk védelmi funkcióját látja el. Véd a baktériumok ellen, sterilizál, illetve megakadályozza a penészgomba kialakulását is. A modern orvostudomány szaktekintélyei néhány évtizede rájöttek arra, hogy a propolisz jótékony tulajdonságait az egészségmegőrzésben is hasznosíthatjuk.

mi a propolisz

Mivel a propolisz gazdag forrása a flavonoidoknak, ásványi anyagoknak és vitaminoknak, hatékony baktériumölőnek, illetve immunerősítőnek bizonyul. A propolisz ezen kívül remek gyulladáscsökkentő, többek között például a sebgyógyításban is nagy szerepet játszhat.

Allergiások, figyelem!

A témában végzett kutatások rámutattak arra, hogy azok a személyek, akik allergiás tüneteket produkálnak a méhcsípésre, valószínűleg a propolisz allergia áldozataivá is válhatnak. Abban az esetben, ha a propoliszos készítmények fogyasztása után bőrirritációra leszünk figyelmesek, az ekcéma tüneteire hasonlító panaszokat tapasztalunk, mindenképpen járjunk alaposan utána a jelenségnek! Könnyen kiderülhet ugyanis, hogy propolisz allergiától szenvedünk. Bár a propolisz allergia valóban nem gyakori, mégsem zárhatjuk ki a lehetőségét.

Az egyik leggyakoribb tévhit

Mivel a szóban forgó rendellenesség valóban ritka, sok az azzal kapcsolatos félreértés. Sokan például úgy gondolják, hogy a pollenallergiától (azaz a virágpor allergiától) szenvedők szervezete automatikusan a propoliszra is érzékenyen reagál. Nos, szerencsére ez nem törvényszerű. A kutatások bebizonyították, a pollenallergiától szenvedők csupán 5-10%-a mutat allergiás tüneteket a propolisz-alapú készítmények jelenlététben.

Nem kell tehát visszatartanunk magunkat a méhek által készített, sokak által „csoda elixírnek” kikiáltott anyagtól, még abban az esetben sem, ha egyébként érzékenyek vagyunk a virágporra – legalábbis addig nem, amíg nem produkáljuk a propolisz allergia fentiekben részletezett jellegzetes tüneteit.

A propolisz allergia tesztelésének egyik legegyszerűbb módja

A propolisz allergia tesztelhető úgy is, hogy egy keveset a bőrfelületre cseppentünk. Amennyiben jelentkeznek a tünetek, akkor semmiképpen nem szabad használni, fogyasztani, semmilyen formában! A méhek által előállított propolisz viaszos, ami az embernek fogyaszthatatlan, ezért a cseppek, amit meg lehet vásárolni, egy alkoholos készítmény.

propolisz

Ha a tesztelés után azt tapasztaljuk, hogy a propolisz allergia nem jelentkezik, akkor bátran lehet használni, de tilos túlzásba vinni. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindenképpen keressünk fel szakorvost, aki a néhány perc alatt elvégezhető allergénvizsgálat keretén belül, egyértelműen behatárolja, milyen anyagokra reagál érzékenyen a szervezetünk.

Propolisz allergia ellen: célkeresztben a mértékletesség

Ha a megengedett mennyiséget meghaladja valaki, akkor egy rövid órán belül már jelentkezni fognak a csalánkiütésre jellemző tünetek. Rengeteg mindenre jó és a pozitív hatásait senki nem vonja kétségbe, de semmiképpen nem szabad ész nélkül fogyasztani, még akkor sem, ha nem mutatkoztak a propolisz allergia tünetei a tesztelés során.

Olyan erős készítmény, amit csak fokozott óvatossággal, az előírt mennyiségben lehet fogyasztani. Bár nem lehet gyógyszernek nevezni, azért nagyon sok betegségben bevethető azoknál, akiknél nem okoz allergiát. Igazi gyógyír számtalan kór ellen és főleg megelőzésképpen.