A parlagfű sokak ellensége

A parlagfű hatása

Tavasszal felébred a természet és az emberek mintha feltöltődnének az első langyosan simogató napsugaraktól. Legalábbis a legtöbben.

A parlagfű allergiás reakciót kiváltó növény

Kivételt képeznek azok a személyek, akik rettegve néznek az előttük álló hetek és hónapok elé. Ezek a személyek, sajnálatos módon nem tudják felhőtlenül élvezni mindezt, mert a szervezetük allergiás reakciókkal reagál, olykor több mindenre. Az egyik ilyen allergiás reakciót kiváltó növény a parlagfű, amire sokan igazi ellenségként tekintenek. Sajnos, nem ok nélkül. Szinte már azt lehet mondani, hogy a parlagfű okozta allergia népbetegséggé nőtte ki magát, mivel rohamosan nő azok száma, akiknek a szervezetük képtelen tolerálni ennek a növénynek a pollenjét. Még a törvény is kimondja, hogy lakott területről mindenképpen ki kell irtani. Sokan a szerencsésebbek közül még csak nem is ismerik ezt növényt, persze itt azokat kell érteni, akiknél nem okoz semmilyen allergiát.

Az Ambrosia nemzetségébe tartozó kétszikű gyomnövény, ami képes akár 200 cm magasra is megnőni, olykor még ennél magasabbra is. Ennek a virágpora okoz sokaknál allergiás reakciót. Észak-Amerika déli területein őshonos, ami Európában legelőször Franciaországban jelent meg. A parlagfű nagyon igénytelen a talaj szempontjából, éppen ezért tud olyan gyorsan szaporodni, terjedni, viszont az árnyékos, erdős területeket nem kedveli. A nyári időszak szinte rémálom azoknak, akik a parlagfű pollenjét képtelenek tolerálni.

A parlagfű okozta allergiát a legkönnyebben és leghatékonyabban az elkerülésével lehet megoldani, amire nincs mindig lehetőség. Ilyenkor az orvos által felírt készítmények kerülnek előtérbe, hogy a bedugult orr, a kaparó torok, a viszkető szem tünetei mérsékelhetőek legyenek. Sajnálatos módon, teljes mértékben nem lehet megszüntetni, ezért az irtására fókuszálnak. Hazánkban a parlagfű az egyetlen olyan allergiát okozó növény, aminek a nem irtása pénzbüntetést von maga után. Talán egyeseknek meglepő a tény, hogy vannak, akik gyógynövényként tartják számon és teának elkészítve fogyasztják. A legelők és kaszálók nem kedveznek neki, ahogy az erdő sem.