A méz aranyló kincs

méz
Méz

A szinte már elcsépelt mondásnak, miszerint az egészségünk a legnagyobb kincsünk, jelen pillanatban is óriási igazságtartalma van, amiről bátran kijelenthető, hogy nem is fog változni. Az egyik csodálatos anyag, ami hozzájárul az egészségünknek a megőrzéséhez a méz. Ez a finom nyalánkság nemcsak a kedvenc süteményünkbe kerülhet bele, hanem sok minden másra is felhasználható, hiszen a tulajdonságai olyan szintre emelik, hogy az egyik legértékesebb élelmiszernek mondhatjuk.

Bár tény, hogy nem mindenki szereti, sőt, olyan személyek is vannak, akik a méz fogyasztása után allergiás reakciót váltanak ki, de a legtöbb embernek csak jótékony hatással szolgál, ráadásul mennyei finomságok készülhetnek a felhasználásával. Önmagában is nagy kedvenc sokaknak, de nemcsak ételekben és süteményekben hasznosíthatjuk a konyhában, ugyanis temérdek italba is keverik.

Akkor még nem beszéltünk a kozmetika világáról, ahol előszeretettel adagolják bele a különféle készítményekbe, hiszen az emberi szervezet egészére jó hatással van. Felsorolni is nehéz, hogy mennyi mindent tartalmaz a méz, sőt, még mindig vannak olyan alkotóelemek, amelyeket nem azonosítottak. Tulajdonképpen ismerjük is meg nem is ezt a csodálatos terméket. Amit eddig megismertünk a méz tartalmáról, az egyszerűen lenyűgöző!

Milyen hatóanyagok vannak a mézben?

 

Ezek az aprócska méhek olyan szuperélelmiszert képesek előállítani, amire bátran ráaggathatjuk a hosszú élet titka jelzőt is. Ugyanis a benne található hatóanyagokkal képesek vagyunk megerősíteni a szervezetünket, ezáltal meghosszabbítani az életünket. A jelentős mennyiségű antioxidáns, ami a mézben van, hozzájárul a rák elleni harchoz is.

Kalcium, réz, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, de a vitaminok skálája is megtalálhatóak benne. Egyes hegyi mézben a C-vitamin elérheti a 240 mg is 100 grammban. Zsírsavakban és aminosavakban szintén bővelkedik. Bár azt ajánlják, hogy a kibontott méz 1 éven belül legyen elfogyasztva, de tények támasztják alá azt is, hogy nem romlik, hiszen az ásatások során talált több ezer éves méz még mindig fogyasztható volt.

A méz különféle lehet, hiszen meghatározza a milyenségét az adott növény, amiről begyűjtik a méhek. Nemcsak ízében különböznek egymástól, de színre sem egyformák a méz eltérő fajtái. A méz olyan tág téma, hogy egy teljes könyvtárat meg lehet tölteni vele.