A méhcsípés allergia ellenszert kíván

méhcsípés allergia

Amerikai filmekben gyakran megjelenő drámai esemény, hogy a főhős méhcsípés allergia következtében összeesik és mi, nézők, azonnal aggódni kezdünk a további sorsa miatt: vajon túléli? Mi fog történni ezután? Tényleg ennyire súlyos? Az alábbi cikkben utánajárunk, mivel is jár a méhcsípés és mit tehetünk ellene.

A méhek csak végső esetben csípnek

A méhek kimagasló szerepe a biodiverzitás megteremtésében megkérdőjelezhetetlen. Gondoljuk csak bele: munkájuk nélkül nem lenne termés, így bizony nem lenne mit enni sem. Ezek az apró, de szorgos kis élőlények bizony az életfeltételeink megteremtésén fáradoznak. Sokan mégis ellenségként tekintenek rájuk. Pedig egy méh bizony csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát. Ok nélkül sohasem.

Amikor szemben találjuk magunkat egy méhhel és meg is csíp, a szúrás helye fájni kezd, égő, viszkető érzetünk lesz. Sokszor megdagad a támadás helye, be is pirosodik. Rövid időn belül azonban az irritáció csökken, majd a csípés helye eltűnik. A heves reakció okozója a mellin nevű toxin, melyet a méhek a csípés során a bőrünk alá fecskendeznek. Ez az anyag a méhméreg alapja.

 

Emellett hisztamin is található benne, ez okozza a fájdalmat és a viszketést. Méhcsípést követően a fullánkot ajánlott minél hamarabb eltávolítani, hiszen az pumpálja magából a méreganyagokat. Egy méh a csípést követően elpusztul. Lényegében az életét adja azért, hogy megvédje magát.

méhcsípés

A kellemetlen érzést, amellyel egy méhcsípés jár, mindannyian ismerjük. Ajánlott messze elkerülni őket, azonban ez sajnos nem mindig lehetséges. Virágok között járva, amikor éppen a dolgukat végzik, vagy mezítláb a fűben sétálva bizony összeakadhatunk egy-egy méhhel, amelyek úgy gondolják, éppen őket próbáljuk megzavarni. Aztán érkezik is a védekezés irányukból.

A méhcsípés allergia veszélyes

Senki számára sem kellemes a méhcsípés, azoknak pedig, akik méhcsípés allergiával küzdenek, akár végzetes következményekkel is járhat. Méhcsípés allergia áll fenn, ha a szervezet ellenanyagot termel a csípés ellen. Nem túl gyakori, a felnőttek 4, míg a gyermekek 1%-a él a méhcsípés allergia árnyékában.

Bármely életszakaszban kialakulhat, a hajlam pedig örökölhető. Amennyiben mindkét szülő allergiás a rovacsípésre, 80%-os valószínűséggel a gyermekük is rendelkezni fog az érzékenységgel.

Méhcsípés allergia fennállása esetén a szervezet speciális anyagot termel a csípés ellen. Pontosabban az abban fennálló fehérje-szerű anyagokkal szemben. Ezek az ún. IgE anyagok, melyek képesek allergiás reakciók kiváltására.

A köznyelv gyakran együtt említi őket, de a hazánkban gyakori hártyásszárnyú rovarokat a méhek és a darazsak együttesen alkotják. A darázs sárga-fekete csíkos, főleg az édes ételek közelében bukkan fel és egy esetleges csípés során nem hagyja áldozatában a fullánkját, így többször is képes csípni. Ezzel szemben a méh csak egyszer tud csípni élete során, majd el is pusztul. Testük barna szőrrel fedett, a méhkaptárak közelében tartózkodnak legtöbbször.

Reakciók méhcsípés esetén

Átlagos reakció egy méhcsípést követően, hogy a bőr kipirosodik, viszketni kezd. A vörösség 2-től 10 cm-es területig is terjedhet a csípés helye körül. 1-3 napon belül azonban a panaszok teljesen megszűnnek.

Aki azonban nem ilyen szerencsés, és méhcsípés allergia áll fenn esetében, a tünetek jóval súlyosabbak. A csípés követően szinte azonnal a következőkkel kell számolnia: viszketés és csalánkiütés szinte a test teljes felszínén (a csípés helyétől távol is), gyengeség, fulladás, nehézlégzés, szemduzzadás, hasi görcsök, hányinger, legsúlyosabb esetben sokk.

méhcsípés kezelése

Amennyiben utóbbi, komolyabb reakciók jelentkeznek, érdemes időt szánni a méhcsípés allergia kivizsgálására. Ez egy egyszerű vérvétellel történik, a mintában az IgE ellenanyag szintjét vizsgálják a méh- és darázsméreggel szemben. Amennyiben a méhcsípés allergia fennáll, speciális gyógyszerekkel lehet védekezni ellene.

Hasznos módszerek méhcsípés ellen

A méhcsípést követően olyan anyagok is – ún. feromonok – kibocsátódnak, melyek odavonzzák a méhkas további tagjait. Ha nem szeretnénk több csípést begyűjteni, ajánlatos gyorsan zárt helyre húzódni. A csípést követően igyekezzünk óvatosan, nem nyomkodva kivenni a fullánkot.

Érdemes valamilyen éles tárgyat használni ehhez, nem pedig a kezünkkel nyomkodni. Így ugyanis csak tovább pumpáljuk a bőrünk alá a méreganyagokat. A fullánk eltávolítását követően tisztítsuk meg a bőr felszínét, majd a tünetek enyhítése érdekében alkalmazzunk szteroidos vagy mentolos krémet, allergiaellenes, antihisztamin tartalmú gyógyszert, fájdalom-és gyulladáscsökkentőt.

Ezek nagy része vény nélkül is kapható a patikákban. A hideg vizes borogatás pedig a vörösséget képes csökkenteni. Jól jöhet a jégzselé alkalmazása is.

Régi praktika, hogy méhcsípést követően kalciumot (pezsgőtabletta vagy injekció formájában) kell magunkhoz venni. Ez azonban inkább csak legenda, valójában nem bizonyított, hogy hatásos lenne. Az ecetes vagy szódabikarbónás borogatás is csak olyan házi szokás, mely lényegében hatástalan. A bőr alá fecskendezett méreganyagok pár másodpercen belül a mélyebb rétegek felé veszik az irányít, így bizony a felszíni borogatás felesleges.

Méhcsípés kezelése súlyosabb esetben

A lakosság elenyésző százaléka, amely a méhcsípés allergia következtében szinte folyamatosan kerüli a méheket, bizony nehezebben veszi fel a harcot a csípéssel. Amennyiben valakinél kimutatták, hogy méhcsípés allergia áll fenn, mindig magánál kell tartania egy adrenalin injekciót, melyet a csípést követően a combba szúrva megakadályozható az anaflexiás sokk kialakulása.

Az anaflexiás sokk életveszélyes állapot. A méreganyagok hatására a nehézlégzést követően ájulás is bekövetkezhet és a vérnyomás túlzott mértékű csökkenése miatt összeomolhat a keringés, ami halálos kimenetelű is lehet. Ilyen esetben csak az említett önbelövő injekció segíthet. A sikeres beadást követően mindenképpen kórházi megfigyelés javasolt akkor is, ha a beteg jobban lett.

méhcsípés ellen

Ismeretlen méhcsípés allergia esetén, injekció hiányában azonnal mentőt kell hívni, mivel a rovarméreg allergia életveszélyes állapot. A mentők kiérkezéséig ne etessük, itassuk semmivel a beteget és a csípés felületét se kezeljük szerekkel. Néha a jó szándék ellenére is több kárt tudunk okozni, mint hasznot. Az ellátást bízzuk inkább a szakemberekre.

Ezeket tehetjük méhcsípés ellen gyerekeknél

Minden szülő rémálma, hogy vidáman játszó gyermekét hirtelen megcsípi egy méh. A kezdeti ijedtség ellenére azonban gyorsan cselekedni kell. Ahogy azt már írtuk, kalcium adása teljesen felesleges, néhány esetben még árthat is, hiszen vérnyomás csökkentő hatású.

A helyileg alkalmazható bőrgyulladás csökkentő, bőrpírt enyhítő krémek és gyógynövényes sprayk viszont többnyire hatásosak. Ibuprofen tartalmú gyulladáscsökkentők alkalmazása is jól jöhet a hidegvizes borogatás mellett.

A méhcsípés allergia kezelése

Jó hír, hogy a méhcsípés allergia igenis gyógyítható. Nem kell egy életen át menekülnie a méhektől az ezzel küzdőknek. Vakcina kúrával enyhíthető, majd megszüntethető az érzékenység. Az injekció kúra célja, hogy a beteg fokozatosan, lassanként hozzászokjon a méreganyagokhoz.

Kezdetben 1-2 naponként kapja, később már csak 1-2 havonta. Mintegy 3 év alatt teljesen meg lehet szabadulni a méhcsípés allergia kellemetlenségeitől. Mivel azonban súlyos mellékhatások előfordulhatnak, a kezelést jól felszerelt intézményben, hozzáértő allergológus által ajánlott végeztetni.

Állítólag, ha a méhek kipusztulnak, az emberiség már csak további 4 évig képes életben maradni a Föld felszínén. Hogy ez igaz vagy sem? Jobb nem megtapasztalni. Igyekezzünk inkább vigyázni rájuk, békében élni mellettük és hagyni, hogy végezzék oly hasznos munkájukat.

Hiszen nélkülük mi sem lennénk.Kiemelt szerepüket az is remekül bizonyítja, hogy Japánban a méhek munkáját emberek végzik. A faj ugyanis a rendkívül szennyezett levegő hatására a szigetországban mára már teljesen kipusztult. Munkájuk azonban pótolhatatlan, így a japánokra vár a feladat.

Bár sokszor tartunk a méhektől, mégis értünk dolgoznak. Tekintsünk rájuk barátként és óvjuk őket minden körülmények között!