A mandula allergia akár anafilaxiás sokkot is okozhat!

mandula allergia

A mandula allergia ismeretében érdemes az alapanyagot kerülni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ilyenkor is számolni kell a keresztallergia lehetőségével. Mit jelent ez?

Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy a mandulát jobb kihagyni az étrendből? Hogyan lehetséges a mandula allergia kezelése? Van-e mód erre egyáltalán, vagy inkább a dióféle teljes kerülése javasolt?

A keresztallergia is szóba kerülhet!

A sokat emlegetett keresztallergia azt jelenti, hogy ha két, allergiát okozó anyag fehérje-összetétele között csak csekély különbség mutatható ki, akkor a hasonlóra is allergiás reakcióval reagál a szervezet. Mindezt lefordítva a mandula allergia esetére, arról van szó, hogy a nyírfapollen allergia számít gyakori keresztallergiának.

 

Nem csak a környezetben jelen levő allergénekre reagál érzékenyen az érintett, hanem a mandulával összefüggésben a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök fogyasztására is. Fontos tehát, hogy az allergiás személy ezeket is iktassa ki étrendjéből a maximális biztonság érdekében.

A szervezet ugyanis például a barackfélék, a cseresznye, a meggy és a szilva esetében is „összekeverheti” az alapanyagot, és a mandulához hasonló allergiás panaszok jelentkezhetnek.

Melyek a mandula allergia tünetei?

Az allergia – így a diófélékre adott reakció is – tulajdonképpen az immunrendszerrel hozható összefüggésbe. A szervezet az allergént egyfajta káros anyagként ismeri fel, és ennek megfelelően reagál arra. A felszabaduló hisztamin felelős a megjelenő tünetekért.

Ezek kimerülhetnek a csalánkiütés és a viszkető bőr kellemetlenségeiben, de ennél súlyosabb panaszok is megjelenhetnek. Melyek ezek?

Ödéma jelenhet meg a testen, emésztőszervi gondok jelentkezhetnek, így például a hasi görcsök, a hasmenés, a puffadás, vagy például a hányinger. A kötőhártya gyulladás gyakran összefüggésbe hozható a nyálkahártyák megduzzadásával, innentől pedig már súlyos esetekről beszélhetünk.

A baj az a dologgal, hogy a légzőszerveket és a keringést érintő életveszélyes helyzet, anafilaxiás sokk alakulhat ki. Ilyenkor akár leállhat a légzés, az alacsony vérnyomás miatt összeomolhat a keringés. Ezekben az esetekben az azonnali újraélesztés és a mentő kihívása életet menthet.

Hogyan lehetséges a mandula allergia kezelése?

Az allergia általában a kisgyermekek esetében gyakran előfordul, de idővel tünetei enyhülhetnek. Ha azonban a hajlam jelen van, akkor érdemes a későbbiekben is kerülni a mandula és minden dióféle fogyasztását.

Nem véletlen tüntetik fel a termékeken, ha nyomokban diót tartalmazhat, hiszen a dió esetében például akkor is allergiát okozhat, ha csak a bőrrel érintkezik.

allergia mandula

A mandula allergia kapcsán is megéri a többi diófélét kiiktatni az étrendből, és fokozottan odafigyelni arra, milyen készítményt veszünk le az üzletek polcairól.

A mandula allergia bármely életkorban jelentkezhet. Ilyenkor javasolt szakembert felkeresni és allergia vizsgálatot csináltatni. Ennek köszönhetően fény derülhet arra, hogy milyen anyagokra reagál túlzott hisztamin felszabadulással a szervezet, ergo melyeket érdemes kiiktatni a mindennapokból.

Egyre többeknél derül fény allergiára!

A tapasztalatok szerint napjainkban egyre többen küzdenek allergiás megbetegedéssel. Ugyan nem kizárt, hogy a panaszok idővel elmúlnak, de arra is akad bőven példa, hogy egy életen át végigkíséri a mindennapokat az elővigyázatosság.

A keresztallergiákkal is megéri óvatosnak lenni, esetünkben a mandula allergia a korábban már említett nyírfapollenre és bizonyos gyümölcsökre mutat ilyen jeleket.

A társadalmunkban jelen levő egyre több allergiás beteg részben arra is visszavezethető, hogy napjainkban tájékozottabbak a téma kapcsán az érintettek, és szükség esetén allergia vizsgálatra is elmennek.

A tényleges diagnosztizálás pedig egyértelműen növeli azok számát, akiknek szervezete valamilyen allergénre fokozott immunműködéssel reagál.

A biztos megoldás az allergén kerülése, ha pedig például a pollenek esetében ez nem megtehető, akkor a megfelelő készítményekkel enyhíthetőek, megszüntethetőek az időszakosan jelen levő panaszok.