A macskaszőr allergia kezelése miként lehetséges?

macskaszőr allergia

A macskaszőr allergia gyakoribb rendellenesség, mint gondolnánk. Bár a köztudatban berögzült, hogy az állatok, jelen esetben a macska szőre az, ami allergiás reakciókat vált ki, a gyakorlatban ennél szélesebb spektrumon mozognak a kiváltó okok. Az egészségügyi gondokat okozó allergének ugyanis nemcsak az adott háziállat szőrében, de a vizeletében és a nyálában is jelen vannak, így villámgyorsan szétterjedhetnek a cicák életterében.

A macskaszőr allergia tüneteiről

A macskaszőr allergia roppant kellemetlen panaszokkal jár együtt. Amennyiben nagyon érzékenyek vagyunk az adott allergénre, akár percek alatt is kiütközhetnek rajtunk a szimptómák. A szemviszketés, az égő, fájó szem tipikus velejárói a macskaszőr allergiának.

Azok, akik allergiás tüneteket produkálnak a macskák jelenlétében, gyakorta tesznek említést a szűnni nem akaró köhögési, illetve tüsszentési rohamokról. A rossz közérzet, a levertség és a fáradékonyság szintén gyakori kísérői a rendellenességnek. A macskaszőr allergia másik tünete a bőrviszketés és szárazság, ami akár kiütéssé is fajulhat.

 

macskaszőr allergia tünetei

Gyanakodásból bizonyosság

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, viszont nem vagyunk biztosak a forrás felől, érdemes pontot tenni az ügy végére és szakorvos segítségét kérni. A bőrpróba és vérvétel után már egészen biztosan tudni fogjuk, mi váltja ki a bosszantó és fájdalmas panaszokat.

Ezt a döntést, tehát az orvosi rendelő meglátogatását, nem érdemes sokáig halogatni. Amint azt a tapasztalat is mutatja, az allergiás tünetek nem tűnnek el maguktól. Amennyiben elhanyagoljuk azok kezelését, krónikus betegségeket is előidézhetünk.

Sokan szenvednek a macskaszőr allergia tüneteitől

Az allergia egy igen alattomos betegség, ugyanis a legváratlanabb helyzetekben okozhat kellemetlen, sőt, olykor veszélyes tüneteket. Napjainkban ez már népbetegségnek számít, mivel igen sokan szenvednek az allergia tüneteitől. Temérdek fajtája van, de a legkellemetlenebb az állatszőr allergia, mert azt házi kedvenceink okozzák.

Így igen drasztikus megoldásokat kell bevetni a tünetek enyhítése érdekében. A macskaszőr allergia kezelése például csak úgy lehetséges, ha megszabadulunk a kis kedvencünktől. Szerencsére rengeteg lehetőség van erre.

Hogyan vessünk véget az allergiának?

Odaajándékozhatjuk a szomszédnak vagy egy rokonnak, akinél biztonságban lesz, de ha más megoldás nincs, akkor egy menhelyre kell vinni. Sajnos a macskaszőr allergia kezelése csak az allergénforrás megszüntetésével lehetséges.

Persze másfajta tüneti kezelések is léteznek, amelyek hatása ideig-óráig tart, de egy idő után újra jelentkeznek a tünetek, ha nem szüntetjük meg a forrást. Felnőttek esetén nem okoz olyan nagy gondot, ha meg kell szabadulni a cicától, bár nem jó szívvel ajándékozzuk el a kedvenceinket.

A szőrtelen macska, avagy a még nagyobb gondok okozója

Kisebb gyermek esetén ez már jelentősebb probléma, ők ugyanis nem mindig értik meg, miért kell elválniuk a játszótársuktól. Sok cicaszerető szerez be magának kanadai szfinxmacskát. A köznyelvben csak szőrtelen macskaként ismert, mert úgy hiszik, nem okoz ilyen allergiát.

Pedig valójában még súlyosabb tüneteket okoz, mint a népszerű házimacska. Ez a fajta ugyanis valójában nem teljesen csupasz, apró ritka, pehelyszerű szőre van, ami még könnyebben a levegőbe kerülhet.

szőrtelen macska

Gyógyszeres kezeléssel kordában tartható a betegség?

Ez nem jó megoldás a macskaszőr allergia kezelése érdekében. Azonban, ha mégsem szeretnénk megválni a kedvenc háziállatunktól, más módszerekhez is folyamodhatunk. Ha nem túl súlyos az allergiás reakció, akkor gyógyszeres kezeléssel kordában tarthatóak a tünetek. Viszont, ebben az esetben is kerülni kell a macskával való gyakori érintkezést. A macskaszőr allergia kezelése hatásos lehet, ha kedvenceinket kitiltjuk a hálószobából, a nappaliból és olyan helyre „száműzzük”, ahol ritkábban tartózkodunk.

Pro tippek macskaszőr allergia ellen

Ha él bennünk a gyanú a macskaszőr allergiával szemben, viszont a tünetek enyhék, ajánlatos minden alkalom után, amikor a négylábú kedvencünket dédelgettük, alaposan kezet mosni. Amennyiben az állat a lakásban tartózkodik, javasolt a függönyök, ágyneműk gyakoribb mosása (havonta kétszer legalább 60 fokos vízben).

A négylábú barátunkat fürdessük hetente, naponta pedig törölgessük meg alaposan nedves törlőkendővel. Okos ötlet lehet ezen kívül a napi porszívózás, portörlés is.

Van végleges gyógymód a macskaszőr allergia ellen?

Amint azt a fentiekben említettük, a gyógyszeres kezelés csupán a tűzoltásban segít, vagyis a tünetek enyhítésében, viszont magát a probléma gyökerét nem oldja meg. Erre egy specifikus immunterápia jelentheti az egyedüli megoldást.

Végső konklúzió

A macskaszőr allergia, bár roppant kellemetlen jelenség, a fent említett korlátozásokkal megoldhatjuk a helyzetet a kedvencünk elajándékozása nélkül. A gyógyszeres kezeléssel, az immunterápiával és a felsorolt óvintézkedéssekkel normalizálhatjuk az allergia tüneteit.

Amennyiben a panaszok nem akarnak szűnni, még a megfelelő intézkedések fejében sem, sajnos muszáj megválni az állattól és elajándékozni a cicát.