A macska allergia és annak viszontagságai

macska allergia

A kutya és a macska allergia manapság már emberek millióinak keseríti meg a mindennapjait, még akkor is, ha egyáltalán nem tartunk otthon négylábút. Szinte hihetetlen, de a legfrissebb kutatások szerint, az egész Föld lakosságának több, mint 10%-át érinti ez a kellemetlen reakció, ráadásul ez az arány folyamatosan növekszik. A megdöbbentő számok okai nem a növekvő állattartásban keresendőek, sokkal inkább az allergiát kiváltó anyagok makacs természetében.

Mi is pontosan az allergia?

Elsőre talán furcsán hangzik, de az allergia egy tévedés. Testünk védekező mechanizmusa, vagyis az immunrendszerünk, ami tévesen reagál olyan anyagokra, amelyek egyébként teljesen veszélytelenek. Ezeket a delikvens anyagokat allergéneknek nevezzük.

Az allergének variánsai sajnos nagyon széles spektrumon mozognak, a pollentől kezdve, az élelmiszereken át egészen a fémekig. Testünk szenvedő alanyai is sokfélék lehetnek, hiszen az allergének a légutakat, a bőrt, a szemet és a gyomorrendszert sem kímélik.

Sajnos van miből válogatni

 

Talán a macska allergia statisztikái dermesztően hathatnak, mégsem az állatok szőre és nyála a legjobban elterjedt allergén világszerte. Egy 2016-os tanulmány szerint, a világ népességének nem kevesebb, mint a 22,1% tüsszög, fújja az orrát és dörzsöli a szemét az egyes növényekből szállingózó pollen miatt.

Dobogós helyen áll még ezen a negatív listán az ételallergia is. A többek között kiütéssel, hasmenéssel és hányással is járó betegségért legtöbbször a mogyoró, a tej, a kagylók, a szója és a búza tehető felelőssé.

A macska allergia és társai

Ha állati szőrre vagy nyálra utaló allergiás tüneteket kezdünk produkálni, nem biztos, hogy a cicánk vagy a kutyusunk a „bűnös”. A nyuszik vagy egyéb rágcsálók is okozhatnak allergiát a gazdiknak. A bolyhos szőrzetük bár aranyosak, mégis potenciális veszélyforrásnak számítanak, a vizeletükben lévő anyagokról már nem is beszélve.

macska allergia tünetei

Gyanúra adhat még okot a lószőr, illetve a madártoll is. De mi van akkor, ha nincs papagájunk, illetve kacsát vagy libát is csak a sütőben látunk? A megoldás valószínűleg a párnánk vagy az új kabátunk bélésében lévő toll lesz.

Górcső alatt a macska allergia

Amikor a macska allergia kerül szóba, legtöbben a cicák szőrével hozzák összefüggésbe, pedig igazából az állat bundájának maximum közvetítő szerep jut az allergének „célba éréséhez”. A probléma ugyanis igazából a négylábú barátaink nyálával és vizeletével van.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az allergiás tünetekért felelős Fel d1 nevű fehérje az állat elhalt hámsejtjeiben is megtalálható, amelyet akár egy ártatlan simogatással is megkaphatunk, illetve átadhatunk másoknak.

Mennyire vagyunk veszélyeztetve?

A kutya vagy macska allergia kialakulásának pontos okai még nincsenek teljesen tisztázva, viszont az bizonyos, hogy a rendellenesség nem öröklődik. Bár magát a betegséget nem, viszont a hajlamot átvehetjük a szüleinktől.

Vizsgálatok támasztják alá, hogy egy allergiás szülő esetén 40%, mindkét szülő esetében pedig 60% esély van arra, hogy a gyermek is ezt a keresztet viseli majd. Szintén bizonyított tény, ha egy kisgyermek már a kezdetektől háziállatok társaságához van szokva, az allergia kialakulásának esélye nagymértékben redukálódik.

Mik a macska allergia tünetei?

A macska allergia tünetei szinte teljesen megegyeznek a többi állat allergénjei által kiváltott panaszokkal. A Fel d1 fehérje rendkívül makacs és akár a porszemcséken is megtapad, ennek következtében pedig legtöbbször az ember bőrét, szemét és a légutakat támadja.

Ha azt veszi észre saját magán, hogy kutya vagy macska jelenlétében váratlanul kiszárad a bőre, kiütéses lesz és viszket, könnyezik, illetve kipirosodik a szeme, rosszabb esetben légzési nehézségei támadnak, nagy valószínűséggel allergiával van dolga.

Akár otthon is ellenőrizhetjük magunkat

Amennyiben a felsorolt tünetek közül néhány már jelentkezett Önnél, nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni. Manapság már léteznek otthon is elvégezhető gyorstesztek, amelyek segítségével, akár néhány perc alatt megtudhatjuk, miként állunk pontosan az allergiával. Abban az esetben, ha pozitív eredményt kapunk, el kell indulnunk a tünetmentes állapot eléréséhez vezető rögös úton.

macska allergia ellen

Óvintézkedések a macska allergia ellen

Bár a tudomány mai állása szerint, ebből a betegségből nem lehet teljesen kigyógyulni, a tünetek visszaszorítása érdekében mégis tehetünk egyet s mást a macska allergia ellen. Először is, ha lehet száműzzük a háziállatot a hálószobából! Simogatás vagy egyéb kontaktfelvétel után azonnal mossunk kezet!

A függönyöket és az ágyneműt is ki kell mossuk legalább 60 fokon, havonta legalább 2 alkalommal. További segítséget nyújthatnak a HEPA filterrel ellátott porszívók és légtisztítók is.

Az utolsó szalmaszál

Ha a higiéniai előírások betartása nem sokat lendített az ügyön, szakorvosi segítségre lesz szükség. Bár az allergén-specifikus immunterápia nem rövid távú befektetés, hiszen egy ilyen eljárás akár 3-5 évig is eltart, de megfelelő hozzáállással rendkívül tartós eredményre számíthatunk.