A latex allergia tünetei és kezelése

latex allergia

A latex allergia a természetes latexgumiban található egyes fehérjékkel kapcsolatos allergiás reakció. A jelenség az enyhe bőrirritációtól az életveszélyes anafilaxiás sokkig terjedhet.

Az allergia előfordulási gyakorisága egyenesen arányos a gumi­val való érintkezés gyakoriságával és mértékével. Ez nem lenne olyan nagy gond, ha a gumi nem lenne ott szinte mindenhol.

Nemcsak az egészség­ügyi kesztyűkben található meg, hanem például az óvszerekben és a sebészmaszkokban, a ragasztószalagokban, a lufikban, a pelenkákban, a cumisüvegek szopókájában, a rugalmas alsóneműkben, a gumiszalagokban és más sporteszkö­zökben, a vízi játékokban, a szőnyegekben, a ragasztókban, de még a visszazárható műanyag zacskókban is.

Az érzékeny bőrű gyerekeknél viszonylag korán észrevehetők a tünetek, de van, akinél csak felnőtt korban jelentkeznek ilyen reakciók, például a gumikesztyű napi rendszerességű viselése miatt. Minél többet hord vagy használ valaki latexet tartalmazó vagy abból készült ruhákat, illetve eszközöket, annál valószínűbb, hogy kialakul nála ez a fajta túlérzékenység.

A latex allergia enyhébb tünetei

– Viszketés
– A bőr kipirosodása
– Bőrkiütés

A latex allergia súlyosabb tünetei

– Tüsszögés
– Orrfolyás
– Könnyezés
– Kaparó érzés a torokban
– nehéz légzés
– Köhögés

Súlyos anafilaxiás tünetek

– Nehezített légzés
– Csalánkiütés
– Duzzanat
– Hányinger, hányás
– Vérnyomásesés
– Szédülés
– Tudatvesztés
– Zavarodott állapot
– Gyors pulzus

A lehető legsúlyosabb allergiás reakció, tünetegyüttes, amely akár az életet veszélyeztető mértékű is lehet. Kialakulhat közvetlenül a latexszel való érintkezést követően, de a megfigyelések szerint ritka, hogy azonnal az első alkalommal anafilaxiás reakció, sokk alakuljon ki.

A latex allergia diagnózisa

A diagnózis felállítása vagy bőrpróbával, vagy vérvétellel történik: ha valakinek anafilaxiás reakciója volt, akkor csak az utóbbi módszer alkalmazható. A késői reakciókat, ekcémás tüneteket latexnek a bőrre helyezésével lehet kimutatni.

Mit tegyen, ha latex allergiára gyanakszik?

Ha arra gyanakszik, hogy allergiás vagy érzékeny a gumira, próbáljon elkerülni minden olyan terméket, amely természetes gumit (latexet) tartalmaz. Gondosan olvassa el a termékek címkéjét, tegyen fel kérdéseket, és ha valamivel kapcsolatban kételyei vannak, ne nyúljon hozzá!

latex allergia tünetei

Ha valamilyen vizsgálatot végeznek önön, tájékoztassa az orvost vagy nővért az allergiájáról, és kérje meg, hogy ne használjon gumikesztyűt és gumit tartalmazó maszkot! Viseljen a főbb egészségügyi adatait feltüntető karkötőt arra az esetre, ha megsérülne, és nem tudna kommunikálni.

A latex allergia kezelése

A latexallergia tüneteinek megjelenése latexmentes eszközök használatával, allergénmentes ruhák viselésével kerülhető el. Azaz le kell cserélni a cumit, játékokat, használati tárgyakat latexmentesre. A szilikon jól helyettesíti a gumit, kesztyűből vásárolható polivinilklorid (PVC) alapú is.

A latex allergia kezelése történhet krémmel is, amit orvosa felírhat vagy a gyógyszertárban recept nélkül is beszerezhet. A latex allergia nem gyógyítható, bizonyos gyógyszerekkel kezelhető. A legfontosabb a latex tartalmú anyagok, termékek lehetséges kerülése. Még a legjobb szándék ellenére sem kerülhető el mindig, hogy ne érintkezzünk latexszel valamilyen formában. Súlyos allergiás reakció azonnali sürgősségi, kórházi ellátást igényel!

A latex allergia okai

Az immunrendszer káros idegen anyagként ismeri fel a latexet és antitesteket kezd termelni ellene. A latexszel való második érintkezéskor a már kialakult antitestek jelzik az immunrendszernek a “káros” anyagot, az immunrendszer hisztamint és más vegyületeket termel, és a fent leírt tüneteket hozza létre. Minél tartósabb volt a latex-expozíció, várhatóan annál erősebbek lesznek a tünetek is.

Milyen módon érintkezhetünk latexszel?

Direkt, közvetlen kontaktus útján: pl. gumikesztyű, óvszer, luftballon. Inhaláció, belégzés útján: a gumikesztyű pl. tartalmazhat olyan latex részecskéket, amelyek a levegőbe kerülnek, így véletlenszerűen belélegezhetőek. Létezik olyan allergiás reakció is, nem közvetlenül maga a latex váltja ki az allergiát.