A B vitamin hiány veszélyes és megtévesztő lehet

b vitamin hiány

A B vitamin hiány felismerése fontos annak biztosításához, hogy a szervezet megfelelően működjön. Ez a vitamin a szervezet számos folyamatához nélkülözhetetlen, beleértve az idegek és az agy működését is. A B vitamin a B komplex vitaminokat magában foglaló gyűjtőfogalom. Ha szeretné megtudni, milyen jelekre kell figyelnie a B vitamin hiány esetén, és hogyan javíthatja a bevitelt, ez az útmutató sokat segíthet.

A B vitamin szerepe a szervezetben

A vitaminok olyan alapvető tápanyagok, amelyek segítenek a szervezet ideg- és vér sejtjei egészségének megőrzésében, valamint a DNS fehérje alkotóelemeinek, a sejtek genetikai anyagának előállításában. A B vitamin hiánya számos tünetet okozhat, többek között fáradtságot, gyengeséget, székrekedést, étvágytalanságot, fogyást és vérszegénységet.

A súlyos hiány neurológiai problémákhoz, akár látás- és memóriavesztéshez is vezethet. Bár a B vitamin hiány viszonylag ritka, fontos, hogy tisztában lenni a tüneteivel, hogy minél hamarabb sor kerülhessen a kezelésre.

Mi az a B vitamin hiány?

 

A B vitamin hiány azt jelenti, hogy a szervezet nem jut elegendő mennyiségben ehhez a létfontosságú anyaghoz a hatékonyan működéshez. A szervezetnek a létfontosságú tápanyagok kombinációjára van szüksége ahhoz, hogy a lehető legjobban működjön. Ennek a vitaminnak az alacsony mennyisége befolyásolhatja az idegek és az agy működését, ezért fontos tudni, hogyan lehet felismerni a B vitamin hiány tüneteit.

Maga a „B vitamin” kifejezés valójában a B vitaminok családjába tartozó többféle vitamint foglalja magába. Bár kémiailag nem állnak rokonságban egymással, gyakran mind megtalálhatóak ugyanolyan típusú élelmiszerekben.

Ezek felelősek a szervezetben lévő enzimek működéséért, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségben jussunk hozzájuk. Az összes típust tartalmazó B vitamin étrendkiegészítők szedése egy jó módja a széleskörű vitaminbevitel növelésének. Az alapvető B komplex ásványi anyagok közé tartozik a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantoténsav (B5), B6 vitamin, biotin (B7), a folsav (B9) és a B12-vitamin.

A B vitamin hiány tünetei, amelyekre érdemes odafigyelni

A hiány ebben a vitaminban nagyon ritka. De ha valakinél mégis kevés ez a létfontosságú tápanyag, a jelek és tünetek a következők lehetnek:

Fáradtság és kimerültség – A vörösvértestek előállításához a szervezetnek B12-vitaminra és vasra van szüksége. Ezen tápanyagok megfelelő szintje nélkül a szervezet nem termel elegendő vörösvértestet. Ez azt jelenti, hogy az oxigén nem jut el hatékonyan a szervezet többi részébe.

Sápadt bőr – Elegendő vitamin nélkül a csontvelőben termelődő vörösvértestek nagyok és törékenyek lehetnek. Ezáltal képtelenek a keringésbe jutni. A vörösvértestek hiánya sápadtnak tűnő bőrt okoz.

Rossz hangulat – Az alacsony B-vitamin szint hatással lehet a hangulatra. Ha azt tapasztalja, hogy a szokásosnál gyakrabban rosszkedvű, akkor azt B vitamin hiány is okozhatja.

B12-vitamin hiány: bizsergés a lábakban és a karokban.

A B12 vitamin hiánya bárkit utolérhet. A szédülés csak egyike azoknak a jelzéseknek, amelyeket a szervezetünk küld, hogy valami nincs rendben. Fáradtság, ingerlékenység, koncentrációs problémák, zsibbadás a lábakban és a karokban.

b vitamin hiány zsibbadás

Ezek mind azt jelenthetik, hogy B12-vitamin hiányban szenved. A B vitamin hiány zsibbadás formájában is jelentkezhet. Kezdetben ez csak bizsergő érzés, a bőr alatt futó elektromosság érzése vagy furcsa rezgések képében fordul elő. Idővel a járással kapcsolatos problémák is kialakulhatnak. Sajnos nem könnyű pontos diagnózist kapni, mivel a belgyógyászok gyakran nem látják a kapcsolatot a B vitamin hiány zsibbadás között.

A B vitamin bevitel növelésének módjai

Nemcsak a megfelelő élelmiszerek fogyasztása segíthet a tápanyagbevitel növelésében, hanem a természetes táplálékkiegészítők szedése is támogathatja a megfelelő szintet. A kiegészítők szedése a megfelelő élelmiszerek fogyasztása mellett segíthet az egészséges életmód támogatásában.

A B vitaminokat tartalmazó természetes élelmiszer források közé tartozik a marhamáj, a hús, a tojás, a tej, a sajt, a gabonafélék, a burgonya és más keményítő tartalmú zöldségek.