A pollennaptár jelentőségteljes információkat szolgáltat

Hasznos a pollennaptár

Az Országos Közegészségügyi Intézet nyilvánosságra hozta azokat az információkat, amelyek szerint fokozott figyelemmel kell lenni a pollenszezonnak. Nem minden ember ugyanarra allergiás és nem mindenkinél ugyanolyan tüneteket és egyforma súlyosságú szimptómákat idéz elő.

A pollennaptár információkat szolgáltat

Egyeseknél csak enyhe és ritkán előforduló kellemetlenségek jelentkeznek, másoknál hosszantartó és súlyos tünetek ütik fel a fejüket. A pollennaptár abban nyújt óriási segítséget, hogy a tanulmányozásával bárki rájöhet, hogy pontosan mikor és mi váltja ki ezt a heves reakciót. Mivel az allergia az életminőséget jelentősen befolyásolja, sajnos negatív értelemben, ezért célszerű megelőzni, vagy legalább kiiktatni a legtöbb tényezőt, amit csak lehet. A fa- és bokorfélék időszaka februártól egészen szeptemberig tart. Ilyenkor azok kell fokozott óvatossággal legyenek, akiknek a mogyoró, éger szilvafa, nyárfa, nyírfa, fűzfa, kőris, tölgy, bükk, erdei fenyő, bodza, akác, hárs, aranyvessző okoz allergiás tüneteket. Persze nem egyszerre történik, hanem folyamatosan, mikor melyik. A fűfélék időszaka április-szeptember hónapokra vonatkozik.

Ilyenkor kellemetlenséget okoz a szagos borjúpázsit, lándzsás útifű, csomós ebír, réti ecsetpázsit, árpa, rozs, réti perje, vadrozs, csenkesz, komócsin, búza, tippan, francia perje, taréjos cincor, kukorica, aranyzab, angol és selyem perje. A gyomnövények szintén okozhatnak allergiás reakciót. A pollennaptár szerint, a gyomnövények időszaka március és szeptember közé tehető. Ilyenkor keseríti meg az életüket azoknak, akiknek a szervezetük nem képes tolerálni a parlagfű, fekete üröm, csalán, libatopfélék, közönséges oroszlánfog pollenjeit.

A pollennaptár kinyomtatása és alapos tanulmányozása hasznos lehet az érzékeny embereknek, hiszen a segítségével beszerezhetik azokat a készítményeket és olyan óvintézkedéseket hozhatnak, ami valamennyire elviselhetővé teszi a problémás időszakot. Az internet segítségével bárki hozzájuthat a pollennaptárhoz. A pollennaptárt nézve, a szabadságát is olyan időszakra és helyre tervezheti, ahol mentes a levegő a pollentől abban az időszakban, amikor itthon a csúcsszezon tombol.

print