A perubalzsam allergia teljes életmódváltást követel

Perubalzsam allergia

Temérdek olyan szer és kivonat van, amit az emberek nap mint nap használnak tisztálkodásra, szépítkezésre, illatosításra, étkezésre és még lehetne folytatni a sort. Egyeseknél ezek az anyagok csodákra képesek, másoknál olyan heves reakciót vált ki a szervezetük, hogy kénytelenek orvoshoz fordulni.

Perubalzsam allergia életmódváltást követel

Amikor a szervezet nem képes tolerálni valamit, akkor azt igazán hevesen jelzi. Tulajdonképpen egy olyan zavar lép fel, ami mindenki allergiaként ismer. Talán azt senkinek sem kell ecsetelni, hogy melyek a leggyakoribbak, mert minden bizonnyal a szénanáthát említik, ami valós tény. Viszont, azt már kevesebben tudják, hogy pontosan mit takar a perubalzsam allergia. A perubalzsam (Myroxylon pereirae gyanta) egy aromás folyadék, aminek a kinyerését a növény kérgének a pörkölésével nyerik és egyre többeknél okozz allergiás reakciót. Annyira komplex és olyan sok összetevő alkotja, hogy a teljes kompozícióját még nem ismerik. A színe sötét barna, ami vékonyabb rétegben sárgásbarnának és áttetszőnek látszik. Ez a bársonyos illatú olaj egyeseknek igazi balzsamként hat, hiszen gyulladáscsökkentő hatása ismert, másoknál viszont heves reakciót vált ki.

Sajnálatos módon, akinél a perubalzsam allergiát kimutatták, annak egy egész életen át számolni kell a kiújulással. Ráadásként még keresztérzékenységet is előidézhet, a vele rokonanyagokkal, tehát még erre is oda kell figyelni. A lista sajnos eléggé hosszú, ami előidézhet perubalzsam allergiát, hiszen a fekélyekre használt kenőcsöket, az aranyér kúpokat, ragtapaszokat, szappanok illatosító anyagait, parfümöket, rúzsokat, fogcementfolyadékot, fenyő- és gyantaféléket nagy ívben kell kerülni. Keresztérzékenységet a terpentinnel, colofoniummal, benzoesavval, kámforral, kátrányféleségekkel vált ki. Ezek pedig csak a külsőleg használt termékek, viszont belsőleg is okoz kellemetlenséget.

Aki perubalzsam allergiától szenved, annak kerülni kell minden olyan terméket, ami vaníliát és fahéjat tartalmaz. A fűszerek közül a majoránna, bors, curry, szegfűszeg, citrusfélék héja is tiltólistás. A csodálatos tulajdonságú méz is tiltott, ahogyan a közkedvelt ketchup, sőt, a perubalzsam allergiát kiváltói közé lehet sorolni a befőtteket, lekvárokat, cukorkákat, rágógumikat, szószokat, májkrémeket, dohánytermékeket. Sokak bánatára a fagylaltot is kerülni kell.

print